Designing an information system for material management in engineer-to-order organizations
Mühendislik firmalarında malzeme yönetimi için bilişim sistemi tasarımı
  1. Tez No: 199297
  2. Yazar: ERDOĞAN DEDE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYYAR ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişim Sistemi, Malzeme Yönetimi, Prototip Geliştirme, Malzeme Listesi, Siparişe-Özel-Tasarım.v, Information System, Material Management, Prototype Development, Bill-of-Material, Engineer-to-Order.iv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tezde, siparişe-özel-tasarım yapan organizasyonlar için geleneksel ürün ağaçlarıgeliştirilerek ürün ve malzeme çeşitliğini etkin kontrol edecek bilişim sistemitasarlanmıştır. Envanter ve konfigürasyon yönetimi ile ilgili bilgilerin etkinkaydedilmesi için bir veritabanı tasarlanmıştır. Geliştirilen ürün ağacı kaydedilenbilgilere ürün yönetimi amacıyla ulaşılması için ortak bir yapı sağlar. Ürün ve ara-ürünlerin güncel envanter seviyeleri kullanılarak, şebeke temelli, bir model sunulmuşve tasarlanan bilişim sisteminde bu model kullanılarak ürünlerin ve ara-ürünlerinmonte edilmesi için gereken sürenin hesaplanmasında kullanılmıştır. Bilişim sistemiSavunma Sanayi'nde Araştırma ve Geliştirme projeleri yapan bir siparişe-özel-tasarım organizasyonuna, TÜB TAK-SAGE'ye, uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, an information system is designed and developed for engineer-to-orderorganizations to improve the traditional Bill-of-Material by handling variants ofproducts and components efficiently. A database is developed to store the relatedinformation about inventories and configuration management in an effective way.The improved Bill-of-Material provides a common structure to access storedinformation for material management purposes. A model, based on network, ispresented and included into the system for calculating time required to producecomponents and to make subassemblies or assemblies with the current inventorylevels. The system is applied to TÜB TAK-SAGE, which is an engineer-to-orderorganization carrying out Research and Development projects for Defense Industry.