Interactions of cholesterol reducing agent simvastatin with phospholipid model membranes
Kolesterol düşürücü ajan simvastatinin fosfolipid model membranlarla etkileşimleri
  1. Tez No: 199298
  2. Yazar: MUSTAFA KOÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE SEVERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Simvastatin, asil zincir uzunluğu etkisi, DMPC, DPPC, FTIR, DSC.vii, Simvastatin, acyl chain length effect, DMPC, DPPC, FTIR, DSC.v
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu tezde simvastatinin dipalmitol fosfatidilkolin'den (DPPC) oluşan çokkatmanlı lipozomların termotropik faz davranışı ve fiziksel özelliklerine olanetkisi sıcaklığa ve simvastatin derişimine bağlı olarak araştırıldı. Ayrıcasimvastatin-model membran etkileşimlerinde asil zincir uzunluğunun etkisiDPPC ve dimirisitol fosfatidilkolin (DMPC) lipidleri kullanılarak araştırıldı.Tüm çalışmalarda katman yapısına zarar vermeyen Fourier dönüşüm kızılötesi(FTIR) spektroskopisi ve diferansiyel tarama kalorimetresi (DSC) kullanıldı.Sonuçlarımıza göre her iki lipidin model membranları için simvastatin derişimiyükseldikçe, ana faz geçiş sıcaklığı düşmüş, faz geçiş eğrisi genişlemiş ve önfaz geçiş sıcaklığı tamamen yok olmuştur. Bunlarla birlikte tüm simvastatinderişimlerinde membranların düzensizliği artmış akışkanlığı azalmıştır.FTIR spektroskopisinde C=O gerilme bandlarının analizine göre simvastatinkafa gruplarına yakın gliserol iskeletinde varolan hidrojen bağlarınıgüçlendirmiş ya da yeni hidrojen bağlarının oluşmasını sağlamıştır.viAyrıca lipidlerin polar kısımlarındaki PO2- fonksiyonel gruplarının etrafındasimvastatin kaynaklı dehidrasyon görülmüştür. 1, 6 ve 12 mol% simvastatinderişimlerinde bu dehidrasyon etkisi jel fazda sıvı kristal faza göre daha derinolmuştur.Simvastatin konsantrasyonu arttıkça DSC tepe eğrileri genişlemiş ve dahadüşük sıcaklık değerlerine kaymıştır. Yine her iki lipidin DSCtermogramlarında simvastatin sebebli yanal faz ayrımının olduğu görülmüştür.Simvastatin-membran etkileşimlerinde DMPC ve DPPC lipidleri arasındakiasil zincir uzunluğu farkından dolayı herhangi bir değişiklik görülmemiştir.Bununla birlikte her iki lipidin FTIR ve DSC sonuçlarında benzer eğilimlergözlemlenmiştir. Ayrıca daha az kararlı olan DMPC membranlarındasimvastatin etkilerinin daha derin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Interactions of simvastatin with zwitterionic dipalmitoyl phosphotidylcholine(DPPC) multilamellar liposomes were investigated as a function of temperatureand simvastatin concentration. And acyl chain length effect on the simvastatin-model membrane interactions was monitored with DPPC and dimyristoylphosphotidylcholine (DMPC) lipids. All studies were carried out by two non-invasive techniques, namely Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy,and differential scanning calorimetry (DSC).The results showed that as simvastatin concentration increased, the main phasetransition temperature decreased, the main phase transition curve broadened,and the characteristic pretransition was disappeared for both DMPC and DPPCmodel membranes. All concentrations of simvastatin disordered and decreasedthe fluidity of phospholipid membranes.ivAnalysis of C=O stretching band showed that simvastatin either strengthen theexisting hydrogen bonds of the glycerol skeleton closer to the head groups orcaused the formation of new hydrogen bonds.A dehydration effect caused by simvastatin around the PO2- functional groupsin the polar part of the lipids was monitored. This dehydration effect in the gelphase was more profound than in the liquid crystalline phase for 1, 6, and 12mol% of simvastatin concentrations.DSC peaks broadened and shifted to lower temperature values by increasingthe simvastatin concentration. For both lipids, simvastatin-induced lateralphase separation was observed in the DSC thermograms.Any change caused by the acyl chain length difference of DMPC and DPPClipids was not observed on the simvastatin-membrane interactions. Also, forboth of the lipids similar trends were observed in the FTIR and DSC results.More profound effects of simvastatin on the less stable DMPC membraneswere observed.