Tensile behavior of chemically bonded post-installed anchors in low strength reinforced concretes
Sonradan yerleştirilmiş kimyasal ankrajların düşük dayanımlı donatılı betonlardaki çekme davranışları
  1. Tez No: 199330
  2. Yazar: LEVENT MAZİLİGÜNEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ÖZGÜR YAMAN, YRD. DOÇ. DR. ERDEM CANBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sonradan Yerleştirilmiş Ankraj, Kimyasal Ankraj, Post-Installed Anchorages, Chemically Bonded Anchorages
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Türkiye'de takviye işlerinde sonradan yerleştirilmiş kimyasal ankrajların kullanımı1999 Kocaeli Depremi sonrasında büyük bir artış göstermiştir. Şu anda sonradanyerleştirilmiş kimyasal ankrajların tasarımı laboratuvar koşullarında normal veyüksek dayanımlı betonlar üzerinde yapılan çekme deneylerine dayanan yapıştırıcıüreticilerinin sağladığı tablolar ve bir dizi denklemler kullanılarak yapılmaktadır.Oysaki deprem dayanımı için takviyeye ihtiyacı olan mevcut binaların beton basınçdayanımları 5 ile 16 MPa arasında değişmektedir. Takviye projelerinin tasarımı vegüvenilebilirliği için kimyasal ankrajların düşük dayanımlı betonlardaki çekmedayanımının belirlenmesi bariz bir gerekliliktir.Kimyasal ankrajlarda kopmalar beton, yapışkan-beton ara yüzeyi veya ankraj edilenmalzemede oluşabileceğinden, kimyasal ankrajın nihai dayanımı beton dayanımı,ankraj edilen malzeme (bu çalışma için çelik) özellikleri ve ankraj derinliğininetkileri birlikte değerlendirilerek tahmin edilebilir. Bu çalışmada her üç etken veankrajla ilgili mevcut tablo ve denklemlerin tahminleri saha testleriyle incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
After the 1999 Kocaeli Earthquake, the use of chemically bonded post-installedanchors has seen a great growth for retrofits in Turkey. Currently, chemically bondedpost-installed anchors are designed from related tables provided by adhesivemanufacturers and a set of equations based on laboratory pullout tests on normal orhigh strength concretes. Unfortunately, concrete compressive strengths of existingbuildings, which need retrofit for earthquake resistance, ranges within 5 to 16 MPa.The determination of tensile strength of chemically bonded anchors in low-strengthconcretes is an obvious prerequisite for the design and reliability of retrofit projects.Since chemically bonded anchors result in the failure of concrete, adhesive-concreteinterface or anchored material, the ultimate resistance of anchor can be predictedthrough the sum of the contributions of concrete strength, properties of anchoredmaterial (which is steel for this work), and anchorage depth. In this work, all threefactors and the predictions of current tables and equations related to anchorages areexamined throughout site tests.