Modelling of dropwise condensation on a cylindrical surface including sweeping effect
Damlacığın süpürme etkisi dikkate alınarak damlacık yoğunlaşmasının silindir yüzey üzerinde yoğunlaşması
  1. Tez No: 199329
  2. Yazar: TALİP EMRAH ÖZLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİL YAMALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüzeyden Kopma Boyutu, Damlacık Yoğuşması, Ortalama IsıAkısı, Süpürme Sıklığı, Süpürme Etkisi, Departure Size, Dropwise Condensation, Average Heat Flux, DepartureRate, Sweeping Effect
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmanın amacı damlacığın süpürme etkisini dikkate alarak silindir yüzeyüzerindeki Damlacık Yoğuşması'nı analiz etmektir. Bu amaç doğrultusunda,silindirin dış yüzeyindeki iki boyutlu damlacık yoğuşmasına tabi olan damlalarınyüzeyden kopma (harekete geçme) boyutlarının ve denge durumundaki şekillerininproblemi tanımlanmıştır. Variational Calculus metodu kullanılarak damlacıkyüzeyinin denklemleri, yüzey ve yer çekimi enerjisini içine alan toplam enerjininminimize edilmesiyle (belirlenmiş bir hacimde) elde edilmiştir. Değişik açılardayüzeydeki damlacıkların yüzeyden kopma boyutları deneysel olarak belirlenmiştir.Damlacığın yüzeyden kopma boyutu yüzey eğimi 90° olana kadar azalışgöstermekte, daha sonra 180°'ye kadar artış göstermektedir.Silindir yüzeydeki damlacık yoğuşmasında süpürme etkisi dikkate alınarak ortalamatemel ısı akısı, damlacığın yüzeyden kopma sıklığı, damlacığın süpürme sıklığı,damlacığın kapladığı alan, local ısı akısı ve ortalama ısı akısı formule edilmiş,bulunan integraller finite difference method kullanılarak çözülmüştür.Farklı silindir çaplarında ortalama ısı akı değerlerinin sonuçları karşılaştırıldığındayüksek çaplarda ortalama ısı akısı daha fazla olmaktadır. Bu yüksek çaplardasüpürme etkisinin artmasından kaynaklanmaktadır.Sonuçlar, damlacık kopma sıklığının ve süpürme sıklığının açısal pozisyondan güçlübir şekilde etkilendiğini ve yüksek açısal pozisyonlarda asimptotik bir değereulaştığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to analyze the dropwise condensation on a cylindricalsurface including the sweeping effect theoretically. For this purpose, first theproblem of the equilibrium shape and departure size of drops on the outer surface ofa cylinder was formulated. The equations of the surface of the drop were obtained byminimizing (for a given volume) the total energy of the drop which consists ofsurface and gravitational energy by using the techniques of variational calculus. Thedeparture size of the droplets on a surface at varies angle of inclinations were alsodetermined experimentally. Drop departure size is observed to decrease up to as thesurface inclination was decreased up to 90 degree and then it increased up to 180degree.Mean base heat flux, drop departure rate, sweeping frequency, fraction of coveredarea, sweeping period, local heat flux and average heat flux for the dropwisecondensation on a cylindrical surface including the sweeping effect is formulated andthe resulting integral equation was solved by using the finite difference techniques.The results show that drop departure rate and sweeping frequency was stronglyaffected by the angular position and reached asymptotic value at large angularpositions.Comparing the results of the average heat flux values at different diameters show thatat larger diameters the average heat flux becomes larger. This is due to the increasedsweeping effect at larger diameters.