Filmwise condensation over a tier of sphere
Üst üste küreler üzerinde oluşan film yoğuşmasının incelenmesi
  1. Tez No: 199331
  2. Yazar: TAMER ÇOBANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİL YAMALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Laminar, film yoğuşması, küre, tırmanma açısı, hızlı buhar, Laminar, film condensation, sphere, inclination angle, forcedcondensation.ii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmanın amacı, deneysel ve analitik yöntemler kullanılarak, dikeysıralanmış küreler üzerinden akan su buharının laminar yoğuşmasıesnasında gerçekleşen ortalama ısı transfer katsayılarının hesaplanması vebuhar hızı, eğim açısı ile buhar ve yüzey sıcaklık farkı etkisinin analizedilmesidir. Bu amaç için, bir deney seti tasarlanarak imal edilmiştir. Deneyler3 aşamalı olarak gerçekleştirilmiştir. Serbest yoğuşma deneyinde, Ø50mm veØ60mm çaplarında küreler kullanılarak çap etkisi incelenmiştir. Serbest vezorlanmış yoğuşma deneyinde üzerinden 2,75 bar buhar akan Ø60mmküreler kullanılarak, durağan ve hızlı akan buhar etkisi incelenmiştir. ç içegeçirilmiş eş merkezli iki küre deneyinde serbest ve zorlanmış yoğuşma etkisiincelenmiştir.Serbest yoğuşma deneyi sonucunda küçük çaplı kürede ortalama ısı transferikatsayısının daha yüksek çıktığı görülmektedir. Serbest ve zorlamalıyoğuşma deneyi sonucunda yüksek buhar hızlarında film kalınlığının düştüğüve ortalama ısı transferi katsayısının yükseldiği görülmektedir. ç içegeçirilmiş eşmerkezli küreler deneyinde elde edilen ortalama ısı transferikatsayılarının diğer deneylerde elde edilen değerlerden daha yüksek çıktığıgörülmektedir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to determine the mean heat transfer coefficientand heat transfer rate and to analyse the effect of inclination angles,the effectof subcooling temperatures and the effect of vapour velocity for laminarfilmwise condensation of water vapour on a vertical tier of spheresexperimentaly and analyticaly. For this purpose, the experimental aparatuswere designed and manufactured. In the free condensation experimentalstudy Ø50mm and Ø60 mm O.D. spheres were used to analyse thediameter effect . In the experimental studies of free and forced condensationØ60mm O.D. spheres on which vapour flows at 2,75 bars were used toanalyse the effect of vapour velocity. For the experimental study of theannular condensation in the concentric spheres the effect of vapour velocityiwas studied by forcing the vapour to flow in the area between two concentricspheres.In the free condensation experiments it is observed that at smaller diametersthe heat flux and mean heat transfer coefficients for sphere is higher. In thefree and forced condensation experiments increasing the velocity of vapourincreases the mean heat transfer coefficient. At the experiments with annularcondensation between the concentric spheres high mean heat transfercoefficient values have been obtained compared to the free and forcedcondansation over the surface of spheres experimental studies.