Architectural built form and public dialogue: An evaluation of public wall in its communicative role
Mimari yapı ve kamu diyaloğu: Kamusal duvarın iletişimsel rolü açısından bir değerlendirmesi
  1. Tez No: 199338
  2. Yazar: TUĞBA GÜÇLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ CENGİZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kamusal duvar, iletişim, geçişim, şeffaflık, çözünme, public wall, communication, transition, transparency, de-materialization
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu tez kamusal mimari yapı ve onu çevreleyen açık kamusal alanlar arasındakigeçişim üzerine bir çalışmadır. Buradaki amaç iç ve dış kamusal mekânlar arasındakigeçişim problemini, yani kamusal mimari yapının dış çeperi olan kamusal duvarıincelemektir. Kamusal duvar, bu mekânların diyalogunu kuran ve iki mekâna da aitolan bir ara eleman olarak incelenmiştir. Diyalog, iletişimsel nitelikler açısındançalışılmıştır. Kamusal duvarın incelenmesi için kavramsal bir çerçeveoluşturulmuştur. letişim fikrini daha fazla geliştirmek amacıyla, şeffaflık veçözünme, iç ve dış kamusal mekân arasında birer iletişim aracı olarakdeğerlendirilmiştir. Son olarak, teorik yaklaşımların pratik çözümlere nasıldönüştüğünü incelemek amacıyla, belirli çağdaş kamusal yapılar kamusal duvar içinoluşturulan kavramsal çerçeveye bağlı olarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak,kamusal duvar konusuna verilen önemin, kenti oluşturan ilişkiler ağına katkıdabulunması; ve kamusal mimari yapı ve açık kamusal alan ilişkileri kentsel oluşumuntemelinde olduğu için, bu ilişkileri hareketlendirmesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
this thesis is a study on the interface of public built form and the open public spacesurrounding it. The aim is to explore the problem of the transition between interiorand exterior public space, that is the exterior skin of the public built form: its publicwall. Public wall is explored as an in-between element belonging to both spaces,which forms the dialogue of these spaces. The dialogue is studied in terms ofcommunicative qualities. A conceptual framework is established for the analysis ofthe public wall. To develop the communication notion further, two milieus ofcommunication of the interior and exterior public space are discussed: transparencyand de-materialization. At the end, in order to examine how the theoreticalapproaches turn into practical solutions, some contemporary architectural examplesof public buildings are evaluated in relation to the established framework of thepublic wall. Therefore, the emphasis given on the subject of public wall is supposedto contribute to the network of relations in the cityscape, and activate those relations,as these relations of built form and open space are at the base of urban realm.