The state of outsourcing design expertise in the Turkish manufacturing industry
Türk endüstrisinde tasarım hizmetinin dışarıdan alımı üzerine durum değerlendirmesi
  1. Tez No: 199337
  2. Yazar: YASEMİN ORAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY HASDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tasarım Hizmetinin Dışarıdan Alımı, Tasarım Danışmalığı, Türkiye'de Endüstriyel Tasarım, Outsourcing Design, Design Consulting, Industrial Design inTurkey
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışma, Türk endüstrisinde tasarım hizmetinin dışarıdan alımı üzerine birdurum değerlendirmesi yapmayı amaçlamaktadır. Türkiye'de üretim vepazarlama alanında faaliyet gösteren firmaların genel müdür ve tasarımyöneticilerine yönelik düzenlenen bir anket çalışması ile tasarım hizmetinindışarıdan alınmasıyla sağlanan avantaj ve dezavantajlar incelenmektedir. Buhizmetin neden ve ne süreçlerle dışarıdan alındığına ilişkin veriler eldeedilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to present the state of outsourcing design in the Turkishmanufacturing industry, which, in the past, has been scrutinized in a limitedsense. An investigation has been carried out in order to reveal the reasonsfor and procedures of hiring product design services from outside resourcesand to explore -if any- the benefits gained from this collaboration through asurvey conducted with either design or production managers from a sampleselection of firms manufacturing and/or marketing products in Turkey.Findings regarding the processes of outsourcing design have been recordedas well as an evaluation of the advantages and disadvantages of externaldesign resources.