A survey on photographic representation in architectural magazine covers: Covers of arredamento-mimarlik
Mimari dergi kapaklarında kullanılan fotografik temsil üzerine bir araştırma: Arredamento-mimarlık kapakları
  1. Tez No: 199339
  2. Yazar: GÜL BERRAK SERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ CENGİZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Temsil, mimari dergiler, mesaj, dergi kapağı, fotografik imaj.2, Representation, architectural magazines, message, magazine cover, photographic image.2
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışma bir Türk mimari dergisinin, Arredamento Mimarlık, kapak tasarımlarıüzerinden okuyucusuyla kurduğu iletişimi açıklamayı amaçlamaktadır. Kullanılantemsilin mimarların düşüncelerini aktarma ve mimarlık disiplinindeki pozisyonlarınıifade etme aracı olduğu düşünüldüğünde, mimarlık medyasındaki temsilkullanımının mimarlık iletişimindeki önemi anlaşılabilir.Çalışmanın kavramsal şeması Roland Barthes'ın fotografik imaj incelemesi üzerinekurulmuştur. Bu inceleme ışığında, mimarlık medyasındaki belirgin rolü ile dergikapaklarının, fotografik imajın metin eşliğinde ilettiği mesajlar tarafındanoluşturulduğu öne sürülüyor. Derginin tanımlanmış kimliği açısındandeğerlendirildiğinde, derginin mimarlığa ve mimarlığın medyatik karakterineyaklaşımının tanımladığı eleştirel pozisyonu kapak kavramını yorumlaması ileanlaşılabilir.Arredamento-Mimarlık kapak kavramına söylemsel bir yaklaşımı olan nadirdergilerden olduğu için, kapak tasarımcısı Bülent Erkmen'in ve yayın yönetmeni1Uğur Tanyeli'in saptamaları ışığında derginin yayın geçmişi ve eleştirel pozisyonuayrıntılı olarak incelenmiştir.Arredamento Mimarlık kapakları üzerinden yapılan bu araştırmada, mimarlığınmedyada temsili; önemli bir temsil aracı olan dergi kapağının tasarımında kullanılanimaj ve metinlerin anlamsal özellikleri açısından incelenmiştir. Bir mimari dergininhaber verme aracı olmasının yanındaki söylemsel tutumunun hem yön verici hem deaçıklayıcı rolleri vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has an aim of exploring how a Turkish architectural magazine,Arredamento Mimarlık, communicates itself to the reader by its cover designs. Since,representation is a tool for architects to transmit ideas and express positions in thediscipline of architecture, usage of representation in architectural media has a criticalrole to promote the communication in architecture.The theoretical framework of the research based on the photographic imageinvestigation of Roland Barthes. In the light of this investigation, the study cites thatphotographic images with accompaniment of texts transmit messages whichconstruct the communicative role of magazine covers in architectural media. In therealm of predefined identity of a magazine, the interpretation of cover conceptconfronts with a critical position which identifies magazine?s approach to botharchitecture and its mediatic character.Since Arredamento-Mimarlık is a significant magazine which has a discursiveapproach on cover concept, the publication history and critical position of the1magazine is investigated elaborately in the light of Bülent Erkmen?s, the designer ofthe covers, and Uğur Tanyeli?s, the managing editor, citations.Through this survey on Arredamento Mimarlık covers, the representation ofarchitecture in media through a significant representative tool-magazine cover- isstudied in terms of signification character of image and text. In this sense, the criticalrole of magazine which orients the comprehension of architecture in society isemphasized as a discursive value in addition to magazine?s informative character.