Effect of ionic strength on the performance of polymer enhanced ultrafiltration in heavy metal removal from aqueous solutions
Sulu ortamlardan polimer komplekslemeli ultrafiltrasyon yöntemiyle ağır metallerin ayrılmasında iyonik gücün etkisi
  1. Tez No: 199369
  2. Yazar: SEZİN İSLAMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ultrafiltrasyon, Membranlı Ayırma Yü ntemleri, ˙o Iyon DayancıAğ ır Metallerin Ayrılması, Polietileniming, Ultrafiltration, Membrane Separation Techniques, Ionic Strength, HeavyMetal Removal, Polyethylenimine
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
Metal bilesikleri iceren sulu ortamlardan, ağ ır metallerin ayrılması amacıylaş ş gkullanılan polimer komplekslemeli ultrafiltrasyon (PKUF) yü nteminde, ortamınoiyonik gü cü nü n ve pH seviyesinin proses performansına etkisi incelenmistir. Yü ksekuuu ş upH seviyesinde, PKUF yü ntemiyle, metallerin tekli metal bilesikleri iceren suluo ş şortamlardan tamamen uzaklastırılabileceğ i saptanmıstır.ş g şË™ şüIyonik gü cü n ve pH etkisinin, tekli ve coklu metal bilesikleri iceren cozeltilerdeuu ş ş şşüfarklılıklar gü sterdiğ i belirlenmistir. Tekli metal bilesikleri iceren cozeltilerde, iyoniko g ş ş şgü cü n artmasıyla metal iyonlarının alıkonma oranı azalırken, PEI-metal bağ lanmauu g˙ şüsırasının değ ismediğ i saptanmıstır.gş g ş Ikili metal bilesikleri iceren cozeltilerde iseş şiyonik gü cü n artmasıyla alıkonma oranındaki azalmanın yanısıra metallerin bağ lanmauu gsırasının da değ istiğ i gü zlenmistir.gş g o şË™ üş uIkili veya uclü kadmiyum, nikel ve cinko metal bilesikleri iceren sulu ortamlarda,ş ş şiyonik gü c, pH ve ortamda bulunan metal cesidine bağ lı olarak metallerin kademeliuş şş golarak ayrıstırılabileceğ i belirlenmistir.ş g şPolietilenimin molekü llerinin sıvı ortam icerisinde,u ş ortamın tuz dengesineve asit seviyesine gü re gü sterebileceğ i bicimsel değ isiklikleri inceleyebilmeko o g ş gşamacıyla dinamik ve statik ısık sacılımı yü ntemiyle cesitli analizler yapılmıstır.ş ş o şş şAnalizler sonucunda iyon dayancındaki artısın polietilen makromolekü l boyutlarındaş uuş ükü culmeye neden olduğ u belirlenmistir.g şPolietilenimin metal komplekslenme sabitlerinin hesaplanmasına olanak sağ layangteorik bir model gelistirilmistir. Kesiksiz ve kesikli PKUF yü ntemleriyle elde edilenş ş overiler doğ rultusunda hesaplanan sabitler karsılastırılarak yü ntemler arasındaki olasıg şş operformans farklılıkları incelenmistir.ş
Özet (Çeviri)
Effect of ionic strength on the efficiency of heavy metal removal and recovery fromaqueous solutions via continuous mode polymer enhanced ultrafiltration (PEUF)method was examined. Application of PEUF to divalent ions of cadmium, nickel andzinc after their prior linking with polyethylenimine (PEI) results in complete removalof metal ions from single component aqueous solutions at high pHs.Binding ability and hence the extent of metal retention in high ionic strength mediumexhibits differences between solutions containing single and multicomponent metalmixtures. In single component metal solutions, extent of retention decreases butbinding order of metals remains unaffected both in low and high ionic strengthmedium. But, in binary component metal mixtures, with increase in ionic strengththe binding order of metals changes.Fractional separation of Cd, Ni and Zn ions from equimolar binary and ternarymixtures of these metals and effect of ionic strength on fractional separation efficiencywere investigated. Depending on pH and salt concentration and metal pairs present inthe solution fractional separation can be achieved.Dynamic and static light scattering experiments were performed in order to gaininsight about the conformational changes in PEI structure due to the pH and ionicstrength alternations in solution. It was found that, the increase in ionic strengthreduces the size of the macromolecules.A chemical equilibrium model was developed in order to estimate the apparentbinding constants of metal-PEI complexes. Based on the data obtained fromcontinuous and batch mode PEUF experiments apparent binding constants wereestimated and compared to reveal the performance differences between theseoperational modes.