Soliton surfaces and surfaces from a variational principle
Soliton yüzeyleri ve varyasyonel prensibinden çıkan yüzeyler
  1. Tez No: 199385
  2. Yazar: SÜLEYMAN TEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN GÜRSES
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Soliton surfaces, Willmore surfaces, Weingarten surfaces, shape equa-tion, integrable equations.i
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu tezde R3 de ve uş boyutlu Minkowski uzayında (M3 ) 2-yüzeyler inşa ediyoruz.üc u s˙ olarak R3 de, modifiye edilmiş Korteweg-de Vries (mKdV), Sinüs-GordonIlk s u(SG), ve lineer olmayan Schrüdinger (NLS) denklemlerinden şıkan yüzeylerio c u˙şalışıyoruz. Ikinci olarak ise M3 de, Korteweg-de Vries (KdV) ve Harry Dym (HD)cs˙denklemlerinden şıkan yüzeyleri inceliyoruz. Iki durumda da; mKdV, NLS, KdV,c uve HD yüzeylerinin bazıları Willmore-gibi ve cebirsel Weingarten yüzeyleriniu uişermektedir. Bunlara ek olarak; bazı mKdV, NLS, KdV, ve HD yüzeylerininc uvaryasyonel prensibinden elde edilebileceğini güsteriyoruz. mKdV, KdV, ve HDg oyüzeylerinin parametrik temsillerini bulmak işin bir metot üneriyoruz.u c oAnahtar süzcükler : Soliton yüzeyleri, Willmore yüzeyleri, Weingarten yüzeyleri,ou u u uşekil denklemi, integrallenebilir denklemler.si
Özet (Çeviri)
In this thesis, we construct 2-surfaces in R3 and in three dimensional Minkowskispace (M3 ). First, we study the surfaces arising from modified Korteweg-de Vries(mKdV), Sine-Gordon (SG), and nonlinear Schrüdinger (NLS) equations in R3 .oSecond, we examine the surfaces arising from Korteweg-de Vries (KdV) and HarryDym (HD) equations in M3 . In both cases, there are some mKdV, NLS, KdV, andHD classes contain Willmore-like and algebraic Weingarten surfaces. We furthershow that some mKdV, NLS, KdV, and HD surfaces can be produced from avariational principle. We propose a method for determining the parametrization(position vectors) of the mKdV, KdV, and HD surfaces.