Kimyasal çapraz bağlı akrilamid/sitrakonik asit/sodyum akrilat terpolimerlerinin hazırlanışı, karakterizasyonu ve soğurum özelliklerinin araştırılması
Preparation, characterization and investigation of adsorption properties of chemically crosslinked acrylamide/citraconic acid/sodium acrylate terpolymers
- Tez No: 199386
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDENER KARADAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Akrilamid/sitrakonik asit/sodyum akrilat, Akrilamid/sodyum akrilat/sitrakonik asit, çapraz bağlanma, hidrojel, sitrakonik asit, sodyum akrilat, şişme, yüzeye soğurum
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada, akrilamid monomeri ile birlikte yardımcı monomerler; sitrakonik asitve sodyum akrilat kullanılarak, kimyasal çapraz bağlı terpolimerlerin sentezi,karakterizasyonu ve sentezlenen polimerlerin yüzeye soğurum özelliklerininaraştırılması amaçlanmıştır. Kimyasal çapraz bağlı akrilamid/sitrakonik asit/sodyumakrilat ve akrilamid/sodyum akrilat/sitrakonik asit polimerleri, çapraz bağlayıcılarolarak etilen glikol dimetakrilat ve 1,4-bütandiol dimetakrilat kullanılarak suluçözeltide serbest radikalik polimerleşme tepkimesi ile hazırlanmıştır. TepkimedeN,N,N',N'-başlatıcı olarak amonyum persülfat, hızlandırıcı olaraktetrametiletilendiamin kullanılmıştır.Sentezlenen kimyasal çapraz bağlı polimerlerin yapısal karakterizasyonu FourierTransform nfrared Spektroskopisi (FT-IR) analizi ile yapılmıştır. Şişmekarakterizasyonu için akrilamid/ sitrakonik asit/sodyum akrilat ve akrilamid/sodyumakrilat/sitrakonik asit polimerlerine 25oC'da dinamik şişme testleri uygulanmıştır.Şişme kinetiği ve difüzyon mekanizması ile ilgili parametreler şişme çalışmalarıkullanılarak hesaplanmıştır.ivKimyasal çapraz bağlı akrilamid/sitrakonik asit/sodyum akrilat ve akrilamid/sodyumakrilat/sitrakonik asit polimerlerinin yüzeye soğurum özelliklerinin araştırılmak içinBasic Blue 12 (BB 12) gibi bir boyarmadde ve uranil iyonlarını içeren uranyumasetat gibi iki model seçilmiştir. Kimyasal çapraz bağlı akrilamid/sitrakonikasit/sodyum akrilat ve akrilamid/sodyum akrilat/sitrakonik asit polimerleri, 25oC'taBB 12'nin ve uranyum asetatın sulu çözeltileri ile dengeye gelinceye deketkileştirilerek soğurum özellikleri araştırılmıştır. Deneyler sonucunda %21,70-78,91oranında BB 12, %18,46-40,72 oranında uranil iyonu soğurumu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed that synthesis of chemically crosslinked terpolymers byusing acrylamide as monomers with citraconic acid and sodium acrylate,characterization and the investigation of adsorption properties of synthesizedpolymers. Chemically crosslinked acrylamide/citraconic acid/sodium acrylate andacrylamide/sodium acrylate/citraconic acid polymers were prepared by free radicalpolymerization in aqueous solution using ethylene glycol dimethacrylate and 1,4-butanediol dimethacrylate as crosslinkers. Ammonium persulphate as initiator andN,N,N',N'-tetramethylethylenediamine as accelerator were used in the reaction.Structural characterization of chemically crosslinked polymers was made withFourier Transform Infrared Spectroscopy (FT-IR) analysis. Dynamic swelling testswere applied to chemically crosslinked acrylamide/citraconic acid/sodium acrylateand acrylamide/sodium acrylate/citraconic acid polymers at 25oC for swellingcharacterization. Parameters about swelling kinetics and diffusion mechanism werecalculated by using of the results of swelling studies.Basic Blue 12 (BB 12) and uranium acetate (for uranyl ions) were selected as modelmolecules to investigate adsorption properties of chemically crosslinkedviacrylamide/citraconic acid/sodium acrylate and acrylamide/sodiumacrylate/citraconic acid polymers. Adsorption properties were investigated byinteracting of chemically crosslinked acrylamide/ citraconic acid/sodium acrylate andacrylamide/sodium acrylate/citraconic acid polymers samples with BB 12 anduranium acetate (for uranyl ions) until equilibrium at 25oC. At the end of theexperiments 21,70-78,91 % BB 12, and 18,46-40,72 % uranyl ions adsorptions weredetermined.KEY WORDS: acrylamide/citraconic acid/sodium acrylate, acrylamide/sodiumacrylate/citraconic acid, crosslinking, hydrogel, citraconic acid, sodium acrylate,swelling, adsorption.