An investigation on the application of standard contracts in the Turkish construction industry
Türk inşaat sektöründe standart sözleşmelerin uygulamaları üzerine bir inceleme
  1. Tez No: 199390
  2. Yazar: BEGÜM SERTYEŞİLIŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SOOFİA TAHİRA ELİAS-ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Mimarlık, İnşaat Mühendisliği, Law, Architecture, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: inşaat sözleşmeleri, sözleşme hukuku, Yapım İşlerine Ait TipSözleşme, FIDIC, problem alanları, construction contracts, law of contracts, Standard Contract forConstruction Works, FIDIC, problem areas
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
İnşaat sözleşmeleri, inşaat sektöründeki en önemli unsurlardan birisidir. Beklenilenortak amaca ulaşmak üzere gerekli olan hususları, taraflar arasındaki ilişkileri,tarafların sorumluluk ve yükümlülüklerini tanımlamaktadırlar. İnşaat sözleşmeleriprojelerin başarılı olarak gerçekleşmesine katkı sağlamaktadır. Türk şirketleristandart sözleşme uygulamaları ile yurt içi ve yurt dışında çok sayıda projeyi başarılıolarak tamamlamış ve bu kapsamda önemli tecrübeler edinmişlerdir. Bununlaberaber, Türk inşaat şirketleri uygulamada sorunlarla karşılaşmaktadır. Buçalışmanın amaçları:- Kamu ihale Kurumu' nun (KIK) Yapım İşlerine Ait Tip Sözleşme' si (StandardContract for Construction Works YIATS) ve Uluslararası MüşavirMühendisler Birliği' nin (Fédération Internationale des Ingénieurs-Conseils(International Federation of Consulting Engineers, FIDIC) inşaat için standartsözleşmelerini analiz etmek;- sözleşmelerin uygulanmasındaki problem alanlarını ve bunların nedenlerinitespit etmek;- tespit edilen problem alanlarına göre YIATS ve FIDIC standart sözleşmelerinikarşılaştırmak;- inşaat şirketlerinin YIATS ve FIDIC standart sözleşmeleri ile ilgili görüşlerini,tecrübelerini ve önerilerini analiz etmektir.Bu çalışmada, sözleşmeler üzerine yayınlanmış kaynak araştırmasına dayanılarak,Türkiye Müteahhitler Birliği'ne (TMB) üye inşaat şirketlerine anket uygulanmıştır.Uygulanmış standart sözleşmeler, Yargıtay kararları ve ICC tahkim kararlarıproblem alanlarını tespit etmek amacı ile incelenmiştir. İnşaat şirketlerinde görevlikişiler ile problem alanları hakkındaki görüş ve tavsiyelerini elde etmek, anketeverdikleri cevaplar hakkında açıklayıcı bilgi almak amacı ile telefon görüşmeleri veyüz yüze mülakatlar yapılmıştır. Bununla birlikte, sözleşme maddelerinin varlığınınsözleşmelerin uygulanması aşamasında, müteahhitlerin problemlere maruz kalmasıüzerindeki etkisini belirlemek; YIATS ve FIDIC' te karşılaşılan problemler ile finans,zaman ve işin istenen şekilde yapılmaması problem alanları arasındaki ilişkiyiincelemek; sözleşme tutarı belirleme yöntemlerinin, bu alanlarda problemler ortayaçıkması üzerindeki etkisini incelemek maksadıyla hipotezler test edilmiştir. Buaraştırmalar, ana problem alanlarının: parasal ve süre ile ilgili konular ile işin,işverenin isteklerine veya şartnamelere uygun yapılmaması olduğunu ortayaçıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
Construction contracts are one of the most important tools in the construction sector.They define the various aspects, obligations and relations between each party thatare necessary to reach a common expected goal. They contribute to successfulcompletion of projects. Turkish construction companies have successfully completedmany projects in domestic and international venues and gained importantexperience in this respect; however, they still encounter problems in application. Theaim of this study was:- to analyze Yapım İşlerine Ait Tip Sözleşme (Standard Contract forConstruction Works, YIATS) of Kamu İhale Kurumu (Public ProcurementAuthority KİK) and Fédération Internationale des Ingénieurs-Conseils(International Federation of Consulting Engineers, FIDIC) standard contractfor construction;- to identify problem areas and their causes in application of contracts;- to compare YIATS and FIDIC contracts with respect to problem areas;- to analyze views, experiences and recommendations of companies aboutYIATS and FIDIC contracts.In this study, based on survey conducted on contract literature, questionnaire wasapplied to member companies of Türk Müteahhitler Birliği (the Turkish Contractors?Association, TMB). Applied standard contracts, Court of Cessation decisions andInternational Chamber of Commerce (ICC) arbitration awards were analyzed todetermine problem areas. Telephonic and face-to-face interviews were performedwith staff of companies for further information on their answers, their opinions andrecommendations on problem areas. Additionally, hypotheses were tested: todetermine the effect of existence of clauses on exposure of contractors toconsequences of problems emerged in execution phase of contract; to analyzerelationship between problems encountered in FIDIC or YIATS and financial,temporal and non-compliance problem areas; to analyze effect of cost determinationmethod on emergence of problems related to these areas. These studies revealedmain problem areas as: financial, temporal and non-compliance issues.