Critical evaluation on conservation approaches in the archaeological site of perge
Perge arkeolojik alanındaki koruma yaklaşımlarının eleştirel değerlendirmesi
- Tez No: 199391
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜL ASATEKİN, PROF.DR. HALUK ABBASOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Mimarlık, Archeology, Architecture
- Anahtar Kelimeler: mimari koruma, koruma yaklaşımları, arkeolojik alan, arkeolojik alanlarda koruma, Pergev, architectural conservation, conservation approaches, archaeological site, conservation on archaeological sites, Pergeiv
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Restorasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZPERGE ARKEOLOJİK ALANINDAKİ KORUMA YAKLAŞIMLARININELEŞTİREL DEĞERLENDİRMESİBakacak, OyaYüksek Lisans, Mimarlık Bölümü, RestorasyonTez Yöneticisi: Doç. Dr. N. Gül AsatekinOrtak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Haluk AbbasoğluMart 2007, 142 sayfaBu tez çalışması kültürel mirasın korunması ile ilgili gelişenkavramları arkeolojik alan vurgusu ile incelemekte ve farklı kavramlarınbelli bir örnekte nasıl uygulamaya geçtiğini değerlendirmektedir. Tez, teorikçalışma ve örnekleme çalışmasını içeren iki ana bölüm ile ele alınmıştır. İlkbölüm arkeolojik alanlardaki koşulları tarihsel gelişimin ardından ulusal veuluslararası düzeyde bugünkü geçerli şartları belirleyerek açıklamaktadır.Perge arkeolojik alanı ile ilgili sonraki bölüm, antik kent ile ilgili korumakaygılarının değerlendirilebilmesi amacıyla alanın tarihi ve kentselgelişimini ve kazı ve müdahalelerin incelenmesini kapsamaktadır. Tez,Perge antik kentinin korunması ile ilgili ileride yapılacak çalışmalararehberlik edebilecek genel sonuç görüşler ile bitirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTCRITICAL EVALUATION ON CONSERVATION APPROACHES IN THEARCHAEOLOGICAL SITE OF PERGEBakacak, OyaM.S., Department of Architecture in RestorationSupervisor: Assoc. Prof. Dr. N. Gül AsatekinCo-Supervisor: Prof. Dr. Haluk AbbasoğluMarch 2007, 142 pagesThis thesis concentrates on evolving concepts on conservation ofcultural heritage with an emphasis on archaeological sites and evaluates therealization of diverse concepts in a particular case. The study is handled intwo main sections that cover theoretical study and case study. The initialconceptual section clarifies the circumstances in archaeological sites with aview to historical developments followed by current approaches atinternational and national level. The following section comprises the casestudy concerning the archaeological site of Perge studied through historicaland urban evolution and investigation of excavations and interventions forevaluation of concerns for its conservation. The thesis is finalized byconcluding remarks of the study as a guide for further studies forconservation issues of the ancient city of Perge.