Visually-impaired users and product interaction: a study on the interfaces of washing machines, vacuum cleaners and irons
Görme engelli kullancı ve ürün etkileşimi: çamaşır makinesi, elektrikli süpürge ve ütü arayüzleri üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 199389
  2. Yazar: TÜLAY ÖZKAN
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. REFİK TOKSÖZ, YRD. DOÇ. NAZ BÖREKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Görme Engelli Kullanıcı, Ürün Etkileşimi, Ürün Arayüzü, Elektrikli TüketiciÜrünleri.v, Visually Impaired User, Product Interaction, Product Interface, ElectricalConsumer Products.iv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Elektrikli ev aletleri 1920'lerden beri bir çok açıdan bir değişimin içerisindedir. 1920'lerdengünümüze kadar, elektrikli ev aletlerinin görünümünün değişmesiyle beraber algılanışbiçimleri de değişmiştir. Tüketici ürünlerinin arayüzlerinde hakimiyet görsel arayüzelemanlarındadır. Şüphesiz, görsel algının ev aletlerinin arayüzlerinin algılanmasında önplanda olması ürün ve görme engelli kullanıcı arasındaki etkileşimde sorunlara yolaçabilmektedir.Bu çalışmada, görme engelli kullancı ve elektrikli ev aletleri arasındaki etkileşimincelenmektedir ve bu etkileşimde sorunlu yanlarla beraber, güçlü yanlarında tanımlanmasıamaçlanmaktadır. Bu amaçla, 10 kullanıcıyla gerçekleştirilen gözlemlerde, görme engellikullanıcı ve üç elektrikli ev aleti; çamaşır makinesi, elektrikli süpürge ve ütü, arasındakietkileşim araştırılmıştır.Gözlemlerden elde edilen bulgular, görme engelli kullanıcıların bu elektrikli ev aletlerini bazıeksiklik ve kısıtlamalarla kullanabildiklerini göstermektedir. Buna karşın, kullanıcının ürünübütün fonksiyonlarıyla kullanmasına engel olan arayüz elemalarıyla ilgili olarak bir takımsorunlu noktalarla karşılaşıldı.Çalışmanın sonucunda, bazıları literatür çalışmasında da elde edilmiş olan, tasarım önerileriortaya konuldu.
Özet (Çeviri)
ne a dramatic change in manyaspects since the 1920?s. Throughout years, along with their changed appearance, the waythe appliances are perceived has altered. The interface of domestic products is mainlydominated by visual elements. Undoubtedly, the domination of the visual perception in theinterfaces of the appliances might cause complications in the interaction between theproduct and visually impaired users.In this thesis, the interaction between the electrical household appliances and visuallyimpaired user is examined to identify the strong points in the interaction as well as anycomplications that may occur during the interaction. Observations were conducted with tenusers to explore the interaction between the visually impaired users and three electricaldomestic appliances: washing machine, vacuum cleaner and iron.The findings of the observations indicate that visually impaired users can operate theirappliances, with some limitations. Yet a number of common problematic points related to theinterface elements, which hinder from using their electrical appliances with full functionality,were encountered. At the end of the study, a list of design recommendations, some of whichoffered in the literature previously, are suggested.