Labirent savakların hidrolik karakteristiklerinin deneysel olarak incelenmesi
The experimental analysis of hydraulic characteristics of labyrinth weirs
- Tez No: 199401
- Danışmanlar: DOÇ.DR. EMİN EMİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dolusavak, Labirent savak, Lineer savak, Debi katsayısı, Napyükü, Savak yüksekliği, Yardımcı dolusavak, Kret uzunluğu.VIII, Spillway, Labyrinth weir, Linear weir, Discharge coefficient, Water head, Weir height, Auxiliary spillway, Crest length.IX
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziLABİRENT SAVAKLARIN HİDROLİK KARAKTERİSTİKLERİNİN DENEYSELOLARAK İNCELENMESİÖmer BİLHANFırat ÜniversitesiFen Bilimleri Enstitüsüİnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı2005, Sayfa: 68Labirent dolusavaklar, barajlarda dolusavak deşarj kapasitesinin arttırılması içinuygulanan etkili bir yöntemdir. Labirent dolusavak kapasitesi, toplam su yükünün, etkin kretuzunluğunun ve kret katsayısının bir fonksiyonudur. Kret katsayısı ise toplam su yüküne, savakyüksekliğine, kret şekline, kenar duvar açılarına bağlı olmaktadır. Tasarım prosedürleri,istenilen debi kapasitesi ve uygun yerleştirme elde edilene kadar, kenar duvar açılarının velabirent savak göz sayısının değiştirilmesine izin vermektedir.Bu çalışmada, labirent savaklara planda, üçgen, trapez, dikdörtgen ve dairesel şekillerverilerek belirli nap yüklerinde geçirdikleri debiler ölçülmüş, debi deşarj katsayıları belirlenmişve lineer savaklarlardan elde edilen verilerle karşılaştırılmıştır. Ayrıca test edilen trapez veüçgen labirent savakların kenar duvar açıları, 26.83°, 33.53°, 45.57° olarak alınmıştır.Birinci bölümde; çalışmanın amacı, kapsamı açıklanmış, avantajları ve önemivurgulanmıştır.İkinci bölümde, labirent savak akımlarının hidrolik özellikleri sunulmuştur.Üçüncü bölümde, labirent savakların uygulama alanları sunulmuştur.Dördüncü bölümde, konu ile ilgili literatür araştırması yapılmış ve sunulmuştur.Beşinci bölümde, deneylerde kullanılan materyaller ve deney seti şekillerle verilmiştir.Altıncı bölümde, deneysel çalışmalardan elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir.Yedinci bölümde, sonuçlar sunulmuştur. Labirent savak debi kapasitesinin, savakgeometrisi, savak şekli ve akım koşulları ile yakından ilgili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE EXPERIMENTAL ANALYSIS OF HYDRAULIC CHARACTERICTICS OFLABYRINTH WEİRSÖmer BİLHANFırat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Civil Engineering2005, Page: 68The labyrinth spillways are an effective method which is applied for increasing thespillway discharge capacity in dams. The capacity of a labyrinth spillway is a function of thetotal head, the effective crest length and crest coefficient. The crest coefficient depends on thetotal head, weir height, crest shape and the angle of the side legs. The design procedure allowsthe angle of the side walls and the number of cycles to be varied until the desired layout andcapacity are achieved.In this study, the discharge that the labyrinth spillways pass in certain total head aremeasured by giving them triangular, trapezoidal, rectangular and circular shapes in the plan, thedischarge coefficient are determined and compared with data acquired from linear weirs.Furthermore, the side wall angles of trapezoidal and triangular labyrinth weirs that are tested arefixed as 26.83°, 33.53° and 45.57°.In the first section; the purpose of this study with its contents was explained and itsadvantages and importance were accented.In the second section; hydraulic characteristics of labyrinth spillway flows werepresented.In the third section; application area of the labyrinth weirs were presented.In the fourth section; the articles, related to this study, were analyzed and presented.In the fifth section; the experimental setup and the materials which were used inexperiments were given with figures.In the sixth section; the experimental results obtained from the study were evaluated.In the seventh section; the conclusions were presented. It was found that dischargecapacity of labyrinth weirs is closely related to weir geometry, weir shapes and flow conditions.