Hydraulic characteristics of sharp-crested weirs with application to labyrinth spillways
Keskin kenarlı savakların hidrolik özellikleri ve labirent dolusavaklara uygulanması
- Tez No: 68454
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÖĞÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Keskin kenarlı savaklar, labirent dolusavaklar, debi katsayısı. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
oz KESKİN KENARLI SAVAKLARIN HİDROLİK ÖZELLİKLERİ VE LABİRENT DOLUSAVAKLARA UYGULANMASI Kumcu, Yurdagül Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa Göğüs Eylül 1997, 75 Sayfa Keskin kenarlı savakların ve labirent dolusavakların hidrolik özelliklerini belirlemek için bir seri deneyler yapıldı. Laboratuvarda kanalda fiber-glass' dan yapılan sekiz farklı linear keskin kenarlı savak ve sekiz tane de farklı boyutlarda olan üçgen labirent dolusavak test edildi. Her deneyde kret üzerindeki su yüksekliği, h, ölçüldü. Debi katsayısının ve diğer boyutsuz büyüklüklerin model parametrelerine olan bağımlılığı araştırıldı ve bunlarla ilgili grafikler takdim edildi. Lineer keskin kenarlı savaklar ile labirent dolusavakların hidrolik parametreleri birbirleri ile mukayese edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HYDRAULIC CHARACTERISTICS OF SHARP-CRESTED WEIRS WITH APPLICATION TO LABYRINTH SPILLWAYS Kumcu, Yurdagül M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa Göğüs September 1997, 75 Pages A series of laboratory experiments were performed in order to investigate hydraulic characteristics of sharp-crested weirs and labyrinth spillways. For this reason, eight different linear sharp-crested weir models and eight different labyrinth weirs models of triangular cross-section manufactured from plexiglass were tested in a horizontal laboratory flume. The water head over the crest, h, was measured in each experiment. The dependence of discharge coefficient and other dimensionless terms on model parameters were investigated and presented graphically. Hydraulic parameters of sharp-crested linear weirs and labyrinth weirs were compared with each other. Keywords : Sharp-crested weirs, labyrinth spillways, discharge coefficient. XXX