Gaziantep ili kuş (Classis:Aves) türlerinin sistematiği ve ekolojisi
Systematics and ecology of bird species of Gaziantep province (Classis:Aves)
  1. Tez No: 199436
  2. Yazar: HASAN HÜSEYİN CEMALİ TOPRAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMAİL VAROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Gaziantep, Kuşlar, Sistematik, Ekoloji, Gaziantep, Birds, Systematic, Ecology
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZGAZİANTEP İLİ KUŞ (CLASSIS: AVES) TÜRLERİNİNSİSTEMATİĞİ VE EKOLOJİSİTOPRAK, Hasan Hüseyin CemaliYüksek Lisans Tezi, Biyoloji BölümüTez Danışmanı; Yrd. Doç. Dr. M. İsmail VAROLTemmuz 2004, 99 sayfaBu araştırmada Gaziantep ilinde 29.03.2003-06.05.2004 tarihleri arasında yapılan66 arazi çalışması sonucunda 14 takım ve 38 familyaya ait toplam 92 tür ve 1 alttürtespit edilmiştir. Bu türler içerisinden IUCN kriterlerine göre 9'unun neslinin tehlikealtına girmeye yakın, 2'sinin neslinin tehlike altında, 6'sının durumunun hassas ve1'inin de neslinin yok olmak üzere olduğu belirlenmiştir. Ayrıca 22 adet su kuşu, 7adet yırtıcı, 27 adet yaz göçmeni, 26 adet kış göçmeni, 34 adet yerel ve 5 adet degöç sırasında geçit formu tür tespit edilmiştir. Gaziantep ilinde Karkamış Barajı,Hancağız Barajı, Belkıs Barajı ve Tahtaköprü Barajı gibi sulak alanlar kuşlar içinönemli konaklama ve üreme alanları olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSYSTEMATICS AND ECOLOGY OF BIRD SPECIESOF GAZİANTEP PROVINCE (CLASSIS: AVES)TOPRAK, Hasan Hüseyin CemaliM. Sc. in BiologySupervisor. Assist. Prof. M. İsmail VAROLJuly 2004, 99 pagesIn this study, 92 species and 1 subspecies which belong to 14 orders and 38 familieswere discovered of 66 field Works carried out between 29.03.2003 and 06.05.2004in Gaziantep. Among these bird species according to IUCN criteria, 9 of them werealmost found facing extinction. 2 of them were endangered species. The presentcondition of 2 bird species has been evaluated as to be sensitive and 1 of them hasbeen extinct.In addition to the above mentioned bird species, it has been found out that there are22 water-birds, 7 raptors, 27 summer-emigrants, 34 local birds and also there are5 immigration passages. It has been foud out that the dams of Gaziantep, forexample Karkamış, Hancağız, Belkıs and Tahtaköprü are the crucial bird productionand halting-places.