Self reinforcement of poly (ethylene teraphthalate) and polyethylene blends
Poli (etilen tereftalat) ve polietilen karışımlarının kendiliğinden güçlendirilmesi
- Tez No: 199440
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKNUR BAYRAM, PROF. DR. NURCAN BAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: poli(etilen tereftalat), polietilen, uyumlaştırıcı, morfoloji, mekaniksel özellikler, Poly(ethylene terephthalate), polyethylene, compatibilizer, morphology, mechanical properties
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmada, 20/80 (% ağr.) Poli(etilen tereftalat) (PET)/Yüksek yoğunluklupolietilen (YYPE) Mikrolifsel Güçlendirilmiş Kompozitler (MGK)hazırlanmasında, matrix bileşen olarak YYPE, güçlendirici bileşen olarakPET, uyumlaştırıcı olarak da % 1, 5 ve 10 oranlarında etilen n-bütil akrilat-glisidil metakrilat (E-nBA-GMA) ve etilen metakrilat (E-MA) kullanılarakhazırlanmıştır.Bu çalışmanın amacı, ekstrüksiyon-çekme-enjeksiyon kalıplama yöntemiylePET/YYPE MGKları üretmek ve ekstrüde edilmiş, çekilmiş veenjeksiyonlanmış malzemeleri morfolojik, mekanik ve termal özellikleraçısından karakterize etmektir. Bunun yanında, uyumlaştırıcı tipi vemiktarının (% ağr.) PET/YYPE kompozitlerinin özellikleri üzerine etkileri dearaştırılmıştır. Karşılaştırma amaçlı olarak, ekstrüde edilmiş PET/YYPEkompozitleri, uyumlaştırıcılı ve uyumlaştırıcı kullanılmadan hazırlanmıştır.Ayrıca, vida hızının ve çekme hızının morfolojiler, mekaniksel ve termalözellikler üzerine etkileri incelenmiştir. Bununla birlikte yüksek ve düşükenjeksiyonlama sıcaklıklarının morfoloji üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir..SEM analizleri, ekstrüde edilmiş örneklerin çekme işleminden sonrayöneltilmiş olduklarını göstermiştir. Lifsel yapı, enjeksiyonlamadan sonra dakorunmuştur. Yüksek enjeksiyonlama sıcaklığı, PET mikroliflerinin yapısınıbozmuştur. Bunun yanında, uyumlaştırıcıların eklenmesiyle PET ve YYPEarasındaki yapışmanın da arttığı gözlenmiştir.PET/YYPE MGKlarının gerilme dayanımı ve gerilme modülleri, artan çekmehızıyla artmıştır. Vida hızındaki artış, çekme dayanımının bir miktarazalmasına sebep olmuştur. Uyumlaştırıcıların sisteme eklenmesi gerilmedayanımı ve modüllerini düşürmüştür. Darbe dayanımı analizleri, MGKyapısına sahip olan ve olmayan malzemelerin darbe dayanımı değerlerinin,artan E-nBA-GMA miktarıyla arttığı göstermiştir.DSC analizleri YYPE ve PET fazlarının erime sıcaklıklarının çekme hızıylave uyumlaştırıcı eklenmesiyle önemli ölçüde değişmediğini göstermiştir.Çekme hızı 2.7 m/dak'dan 6.2 m/dak'ya çıkarıldığında, çekilmişmalzemelerin PET fazının kristallenme derecesi artmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, 20/80 (weight %) Poly(ethylene terephthalate) (PET) /HighDensity Polyethylene (HDPE) Microfibrillar Reinforced Composites (MFC)were prepared by using high density polyethylene (HDPE) as the matrixmaterial, poly(ethylene terephthalate) (PET) as the reinforcing component.Ethylene n-butyl acrylate-glycidyl methacrylate (E-nBA-GMA) and ethylenemethyl acrylate (E-MA) as the compatibilizers in 1, 5, and 10 wt. %.The objective of this study is to produce MFCs based on PET and HDPE viaextrusion-drawing-injection method and to characterize as extruded, asdrawn and injection molded materials in terms of morphologies, andmechanical and thermal properties. In addition, the effect of compatibilizertype and content on properties of PET-HDPE composites was studied. Forcomparison purposes, conventional PET-HDPE composites with and withoutcompatibilizer were prepared. Also, the effect of screw speed and drawingspeed on the morphologies and mechanical and thermal properties wereinvestigated. The effect of low and high injection temperature molding onmorphologies were also observed.SEM analyses showed that, extruded blends became oriented after drawing.The fibrillar structure was preserved after injection molding. High injectionmolding temperature destroyed the structure of PET microfibers. In addition,it was also observed that the adhesion between HDPE and PET improvedwith the addition of the compatibilizers.Tensile strength and tensile modulus values of PET/HDPE MFCs increasedwith increasing drawing speed. Increasing the screw speed resulted in aslight decrease in tensile strength values. Addition of the compatibilizers tothe system decreased tensile strength and tensile modulus values. Resultsof impact tests designated that the impact strength of the materials with andwithout MFC structure increased with the increasing amounts of E-nBA-GMA.DSC analyses pointed out that, melting temperatures of HDPE and PETphase did not change significantly with increasing drawing speed or with theaddition of the compatibilizer. As the drawing speed increased from 2.7m/min to 6.2 m/min, degree of crystallinity of the drawn samples of the PETphase increased.