Implementation of conceptual change oriented instruction using hands on activities on tenth grade students' understanding of gases concepts
Basit araçlarla öğrenmeye dayalı kavramsal değişim metodunun 10. sınıfta gazlar konusunda uygulanması
  1. Tez No: 199439
  2. Yazar: İNCİSER İPEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESEN UZUNTİRYAKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kavramsal Değişim metodu, Gazlar, basit araçlarla yaparaköğrenme, Kavram Yanılgısı, Kimyaya Yönelik Tutumvii, Conceptual Change Approach, Gases, Hands-on, Misconceptions, Attitude toward Chemistryv
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmanın amacı basit araçlarla yaparak öğrenmeye dayalı kavramsaldeğişim metodunun onuncu sınıf öğrencilerinin gazlarla ilgili kavramlarıanlamalarına etkisini geleneksel yöntem ile karşılaştırmaktır. Ayrıca bu yönteminöğrencilerin kimya dersine yönelik tutumlarına etkisi de araştırılmıştır.Çalışma, 2006-2007 güz döneminde bir devlet lisesinde gerçekleştirilmiştir.Çalışmaya aynı öğretmenin iki ayrı onuncu sınıfındaki 59 öğrenci katılmıştır.Sınıflar rasgele deney grubu ve kontrol grubu olarak seçilmiş; deney grubunda basitaraçlarla öğrenmeye dayalı kavramsal değişim metodu, kontrol grubunda isegeleneksel yöntem ile ders işlenmiştir. Öğrencilerin gazlarla ilgili kavramları anlamadüzeylerini belirlemek için Gazlar Kavram Testi her iki gruba ön-test ve son-testolarak uygulanmıştır. Ayrıca öğrencilerin kimya dersine yönelik tutumlarını vebilimsel işlem becerilerini belirlemek amacıyla sırasıyla Kimya Dersi Tutum Ölçeğive Bilimsel işlem Beceri testi çalışmanın başında her iki gruba da uygulanmıştır.Daha sonra kavramsal değişim metodunun öğrencilerin kimya dersine karşıtutumlarına etkisini ölçmek amacıyla Kimya dersi tutum ölçeği her iki gruba da son-test olarak verilmiştir.viAraştırmanın hipotezleri çok değişkenli varyans analizi (MANOVA)kullanılarak test edilmiştir. Sonuçlar basit araçlarla öğrenmeye dayalı kavramsaldeğişim metodunun gazlarla ilgili kavramların anlaşılmasında daha etkili olduğunugöstermiştir. Ancak kavramsal değişim metodunun öğrencilerin kimya dersineyönelik tutumlarına karşı anlamlı bir etkisi bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to compare the effectiveness of the conceptualchange oriented instruction using hands-on activities and traditionally designedchemistry instruction on 10th grade students? understanding of gases concept. Also,the effect of instruction on students? attitude toward chemistry as a school subjectwas investigated. The sample of the study consisted of 59 tenth grade students fromtwo chemistry classes in a public high school. This study was conducted during the2006-2007 fall semester. The classes were randomly assigned as control andexperimental groups. Students in the control group were instructed by traditionallydesigned chemistry instruction whereas students in the experimental group wereinstructed by the conceptual change oriented instruction accompanied with hands-onactivities. Gases concept test and Attitude Scale Toward Chemistry wereadministered to both groups as a pre-test and post-test to assess the students?understanding of gases concepts and to determine their attitudes toward chemistry,respectively. Science Process Skills Test was given only at the beginning of theinstruction to determine students? science process skills.ivThe hypotheses were tested by using multivariate analysis of variance(MANOVA). The post-test results showed that conceptual change orientedinstruction using hands-on activities caused a significantly better acquisition ofscientific conceptions related to gases concept. But it was found that treatment hasno significant effect on students? attitudes toward chemistry as a school subject.