Combined filtering and keyframe reduction for motion capture data
Birleşik olarak hareket yakalama verilerinin filtrelenmesi ve ana çerçevelerin azaltılması
- Tez No: 199493
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ÖZGÜÇ, DOÇ. DR. UĞUR GÜDÜKBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Motion Capture, Keyframe Reduction, Curve Fitting, Curve Simpli-ï¬cation, Noise Filtering.iv
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Birleşik olarak hareket yakalama verilerinin ï¬ltrelenmesi ve ana şerşevelerins ccazaltılması işin iki yeni yüntem sunulmuştur. Hareket yakalama bilgilerininc o ssü zü lmesi, hareket işerisindeki gü rü ltü nü n yok edilmesi işin gereklidir. Hareketuu c uu u u cişerisindeki gü rü ltü nü n yok edilmesi daha gerşekşi bir canlandırma sağlar. Ancakc uu u u cc ggerekli olşude yapılmadığı takdirde cok fazla dü zleştirilmiş, gerşekşi olmayan birü cü g ş us s cccanlandırma ortaya cıkarır. Diğer yandan, ana cerşevelerin azaltılması, bu ver-ş g şcilerin canlandırma eğrileri ile tanımlandığı işin, canlandırıcıların bu verileri cokg gc şdaha az ana cerşeve sayısı ile kolaylıkla düzenleyebilmelerini sağlar. Belirtilenşc u gyüntemlerden ilki, dinamik programlama yüntemi ile beraber hareket yakalamao overisine Hermite eğrisi oturtarak aynı anda hem ana cerşeve azaltımını yapmak-g şctadır, hem de verilerin gürü ltü den ayrılmasını sağlamaktadır. Diğer bir yüntemuu u g g oise aynı sonucu eğri basitleştirme yüntemlerini istenilen duyarlılık erişilinceyeg s o skadar kullanımıdır. Bu araştırmada bu yüntemlerin sonuşları değerlendirilmişs o c g sve karşılaştırılmıştır. Ek olarak oznel ve nesnel sonuşlar da sunulmuştur.ss s ü c sAnahtar süzcükler : Hareket Yakalama, Ana Cerşevelerin Azaltılması, Eğriou şc gOturtma, Eğri Sadeleştirme, Gü rü ltü nü n Filtrelenmesi.g s uu u uv
Özet (Çeviri)
Two new methods for combined ï¬ltering and key-frame reduction of motioncapture data are proposed. Filtering of motion capture data is necessary toeliminate any jitter introduced by a motion capture system. Although jitterremoval is needed to obtain a more realistic animation, it may result in an over-smoothed motion data if it is not done properly. Key-frame reduction, on theother hand, allows animators to easily edit motion data by representing animationcurves with a signiï¬cantly smaller number of key frames. One of the proposedtechniques achieves key frame reduction and jitter removal simultaneously byï¬tting a Hermite curve to motion capture data using dynamic programming.Another method is to use curve simpliï¬cation algorithms on the motion capturedata until the desired reduction is reached. In this research, the results of thesealgorithms are evaluated and compared. Both subjective and objective resultsare presented.