Katı atık depolarında oluşan çöp sızıntı sularının kil şiltelerin geçirimliliğine etkisi
Effect of leachate compounds on the hydraulic conductivity of clay liners in landfills
- Tez No: 199524
- Danışmanlar: PROF.DR. TEMEL YETİMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: municipal solid waste, clay liner, leachate, hydraulic conductivityii
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziKATI ATIK DEPOLARINDA OLUŞAN ÇÖP SIZINTI SULARININKİL ŞİLTELERİN GEÇİRİMLİLİĞİNE ETKİSİGonca YILMAZAtatürk ÜniversitesiFen Bilimleri Enstitüsüİnşaat Mühendisliği Anabilim DalıDanışman : Prof. Dr. Temel YETİMOĞLUKatı atıkların bertarafı günümüzdeki en önemli çevre sorunları arasında yer almaktadır.Katı atıkların bertarafı için tercih edilen en yaygın yöntem atıkların depolamaalanlarında toplanmasıdır. Ancak depolama alanlarında oluşan çöp sızıntı suyununyeraltı suyuna karışması, çevre ve insan sağlığı açısından son derece ciddi tehlikelereyol açmaktadır. Bu sebeple depo alanlarında oluşabilecek sızıntıları engellemekamacıyla sıkıştırılmış kil şiltelerin kullanımı yaygındır. Düşük hidrolik iletkenlikte birmalzeme olan kil, kolay ve ucuz maliyetle temin edilebilmekte ve geleneksel metotlarlaşilte olarak inşa edilebilmektedir. Ancak ?kil şilte çöp sızıntı suyuna maruz kaldığındahidrolik iletkenliğinin ne oranda etkilendiği? cevaplanması gereken bir sorudur.Bu çalışmada, çöp sızıntı suyu bileşiminde bulunan çeşitli kimyasalların kilin hidrolikiletkenliğine olan etkisi incelenmiştir. Bu amaçla düşük ve yüksek plastisiteli iki kil (CLve CH sınıfı kil) üzerinde düşen seviyeli hidrolik iletkenlik deneyleri yapılmıştır.Deneylerde geçirimlilik sıvısı olarak sodyum klorür (NaCI), amonyum klorür (NH4CI),potasyum klorür (KCI), kalsiyum klorür (CaCI2) ve demir III klorür (FeCI3)kimyasallarının çeşitli konsantrasyonlardaki çözeltileri kullanılmıştır.Deney sonuçları, saf suya oranla NaCI, NH4CI, KCI, CaCI2 ve FeCl3 çözeltilerinin tümkonsantrasyonlarında CL kilinin hidrolik iletkenliğinin düştüğünü ortaya koymuştur.Diğer taraftan, CH kilinde ise tüm bu çözeltiler için konsantrasyonun artmasıylahidrolik iletkenliğin arttığı saptanmıştır.2007, 70 sayfaAnahtar Kelimeler : katı atık, kil şilte, sızıntı suyu, hidrolik iletkenliki
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of Science ThesisEFFECT OF LEACHATE COMPOUNDS ON THE HYDRAULICCONDUCTIVITY OF CLAY LINERS IN LANDFILLSGonca YILMAZAtaturk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Civil EngineeringSupervisor : Prof. Dr. Temel YETİMOĞLUNowadays, the management of municipal solid waste is a major environmental problem.The most preferred method for the management of municipal solid waste is disposal ofthe waste in landfills. However, the leachate (the contaminated water that seeps out oflandfills) may result in hazardous substances entering the ground water, and thispresents a threat to human healt and to the environment. For this reason, it is common touse compacted clay liners in order to prevent any potential leakage from landfills. Clay,having low hydraulic conductivity, is cheap and easy to obtain and can be made into aliner using traditional methods. But what needs to be answered is ?To what extent doleachates effect the hydraulic conductivity of compacted clay liners??.In this study, the effect of several chemicals in a leachate on the hydraulic conductivityof compacted clay liners was investigated. Falling head hydraulic conductivity testswere carried out on low plasticity (CL class) and high plasticity (CH class) clays. In thetests, solutions of sodium chloride (NaCI), ammonium chloride (NH4CI), potassiumchloride (KCI), calcium chloride (CaCI2) and iron III chloride (FeCI3) in variousconcentrations were used as permeating liquids.The experimental results indicated that the hydraulic conductivity decreased when theconcentrations of NaCI, NH4CI, KCI, CaCI2 and FeCl3 were increased in comparisonwith that of distilled water for the CL clay. On the other hand, the hydraulicconductivity was found to increase when the concentrations for the CH clay wereincreased.2007, 70 pages