Batı Anadolu'da yayılış gösteren Epilobium hirsutum L.(Onagraceae)'nin morfometrik ve ekolojik özellikleri
Morphometric and ecological characteristics of Epilobium hirsutum L.(Onagraceae) distributed in the West Anatolia
  1. Tez No: 199544
  2. Yazar: GÜLNUR GENÇLER ABEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. CENGİZ TÜRE, Y.DOÇ.DR. NÜKHET AKANIL BİNGÖL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Epilobium hirsutum, istilacılık, ekoloji, tepe tacı kapalılığı, çimlenme özellikleri, morfometrii, Epilobium hirsutum, invasiveness, ecology, canopy, germination, morphometryii
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZETDoktora TeziBATI ANADOLU'DA YAYILIŞ GÖSTEREN Epilobium hirsutum L.(ONAGRACEAE)'NİN MORFOMETRİK VE EKOLOJİK ÖZELLİKLERİGülnur GENÇLER ABEŞAnadolu ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim DalıDanışman : Doç. Dr. Cengiz TÜREII. Danışman: Yard. Doç. Dr. Nüket AKANIL BİNGÖL2007, 104 sayfaBu çalışmada ülkemizde doğal olarak yayılış göstermekle birlikte bilimselözellikleri tam olarak bilinmeyen ve sekonder olarak taşındıkları ülkelerde istilacıbir tür olan Epilobium hirsutum L. türünün ülkemizin batısındaki farklıfitocoğrafik bölgelerin etkisi altındaki alanlarda yayılış gösterenpopulasyonlarının taksonomik açıdan önem taşıyan morfometrik, ekolojik ve bazıbiyolojik özellikleri belirlenerek istatistiksel programlar yardımıyladeğerlendirilmiştir. Ayrıca türün fenolojik özellikleriyle birlikte aynı habitatıpaylaştığı diğer flora elemanları da tanımlanmıştır. Elde edilen verilere göreiklimsel verilerden sıcaklık ve yağışın bitkinin gelişiminde eşit rol aldığı,atmosferik nemin yayılış üzerinde temel sınırlayıcı faktörlerden olduğubelirlenmiştir. Işıklı ortamların ve sulak alanların indikatörü olan E.hirsutum'untohumlarının en iyi çimlendiği koşul 300C civarı, aydınlık ve şoklanmış tohum, enaz çimlenmenin ise daha sıcak ortam, karanlık ve şoklanmamış tohumkoşullarında olduğu saptanmıştır. Yapılan istatistiki analizlerde, sepal uzunluğuile vejetasyonun tepe tacı kapalılığı arasında ise negatif bir ilişki, çiçek sayısı,kapsül sayısı ve tohum sayısı karakterlerinde ise vejetasyonun tepe tacıkapalılığının belli bir yüzdesine kadar artış, bir noktadan sonra düşüş olduğubelirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPhD DissertationMORPHOMETRIC AND ECOLOGICAL CHARACTERISTICS OFEpilobium hirsutum L. (ONAGRACEAE) DISTRIBUTED INTHE WEST ANATOLIAGülnur GENÇLER ABEŞAnadolu UniversityGraduate School of SciencesBiology ProgramSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Cengiz TÜREII nd. Supervisor: Assist. Prof. Dr. Nüket AKANIL BİNGÖL2007, 104 pagesIn this study, Epilobium hirsutum L. species which is distributed naturally in ourcountry was investigated by the aspects of its morphometrical characters, ecological andsome biological properties at different phytogeographical regions of west Anatolia byusing some statistical programs. As a result of carrying by seconder methods, it is knownas an invasive plant in abroad . In this research, climatic parameters of study areas wereinvestigated, other members of the flora which Epilobium is found were identified,germination characteristics, phenological properties were examined. According to thedata, temperature and rain characteristics of the areas showed that two factors are equallyimportant at the growth of the E.hirsutum, the essential parameter is humidity. It is atypical member of the lightened environments and an indicator species of the marshes.According to the germination experiments, the best condition is approximately 300C andlightened environment at cold stratified seeds, the worst one is higher degrees oftemprature and dark condition at unstratified seeds. In the statistical analysis, it was foundthat there is a negative relationship between sepal and vegetative canopy values.Characters of flower, capsule and seed numbers increases with vegetative canopy to aexact point, decreases canopy after that peak.