Konak un güvesi Ephestia kuehniella zeller, 1879 (Lepidoptera:Pyralidae) larvalarının hemolenf proteinleri üzerine ektoparazitoid Bracon hebetor say, 1836 (Hymenoptera:Braconidae)'un parazitik etkileri
Effects of parasitism by ectoparasitoid Bracon hebetor say, 1836 (Hymenoptera:Braconidae) on host hemolymph proteins of the Mediterranean flour moth Ephestia kuehniella zeller, 1879 (Lepidoptera:Pyralidae)
- Tez No: 199543
- Danışmanlar: DOÇ. HÜLYA SİVAS, PROF. ALİ YAVUZ KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Fizyoloji, Zooloji, Biology, Physiology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Bracon hebetor, Ephestia kuehniella, Hemolenf Proteinleri, Ektoparazitoid, Bracon hebetor, Ephestia kuehniella, Hemolymph proteins, Ectoparasitoid
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziKONAK UN GÜVES Ephestia kuehniella ZELLER, 1879(LEP DOPTERA: PYRAL DAE) LARVALARININ HEMOLENFPROTE NLER ÜZER NE EKTOPARAZ TO D Bracon hebetor SAY, 1836(HYMENOPTERA: BRACON DAE)'UN PARAZ T K ETK LERHülya ALTUNTAŞAnadolu ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim DalıDanışman : Prof. Dr. A. Yavuz KILIÇII. Danışman : Doç. Dr. Hülya S VAS2007, 50 sayfaBu çalışmada, gregar, idiobiont ve ektoparazitoid Bracon hebetor Say(Hymenoptera: Braconidae)'un, konak un güvesi Ephestia kuehniella Zeller(Lepidoptera: Pyralidae) olgun larvalarının hemolenf plazma proteinleriüzerindeki parazitik etkileri, spektrofotometrik ve sodyum dodesil sülfat-poliakrilamid jel elektroforez yöntemleri ile araştırılmıştır.Hemolenfteki total plazma protein konsantrasyonu parazitlenmeden 24 ve48 saat sonra giderek azalmıştır. Elektroforetik olarak ayrılan hemolenfproteinlerinde parazitlenmeye bağlı yeni protein belirlenmemiştir. Densitometrikolarak analiz edilen toplam 25 protein bandından 55.3, 39.4, 37.2, 35.6, 33.9,29.6, 24.6, 23.1, 14.5 kDa'luk proteinler parazitlenmeye bağlı olarak %50'ninüzerinde azalırken; 52.0, 44.6, 19.0, 24.6 kDa'luk protein bantları parazitlenmeyebağlı olarak artış göstermişlerdir.Sonuç olarak parazitizmin, konak hemolenf plazma proteinleri üzerindekantitatif olarak değişikliğe neden olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of Science ThesisEFFECTS OF PARASITISM BY ECTOPARASITOID Bracon hebetor SAY,1836 (HYMENOPTERA: BRACONIDAE) ON HOST HEMOLYMPHPROTEINS OF THE MEDITERRANEAN FLOUR MOTH Ephestiakuehniella ZELLER, 1879 (LEPIDOPTERA: PYRALIDAE)Hülya ALTUNTAŞAnadolu UniversityGraduate School of SciencesBiology ProgramSupervisor : Prof. Dr. A. Yavuz KILIÇCo-supervisor : Assoc. Prof. Dr. Hülya S VAS2007, 50 pagesIn this study, the effects of parasitism by gregarious, idiobiont andectoparasitoid Bracon hebetor Say (Hymenoptera: Braconidae) on hosthemolymph plasma proteins of the mediterranean flour moth Ephestia kuehniellaZeller (Lepidoptera: Pyralidae) last instar larvae were investigated. Hemolymphplasma proteins were analyzed by using spectrophotometric and Sodium Dodecylsulfate polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE) methods.Total amount of plasma proteins in host hemolymph were reducedgradually on 24 and 48 hours after parasitation treatment. 55.3, 39.4, 37.2, 35.6,33.9, 29.6, 24.6, 23.1, and 14.5 kDa proteins in total 25 protein bands, whichwere analyzed as densitometric, reduced over the 50%, on the other hand, fourbands as 52.0, 44.6, 19.0 and 24.6 kDa protein bands pointed out related to theparasitism were increased.As a result, parasitism of E. kuehniella by B. hebetor was demonstrated tocause quantitative changes in the plasma proteins of host hemolyph.