Çumra Devlet Hastanesi katı atıklarının potansiyeli,bertarafı ve değerlendirme yöntemlerinin belirlenmesi
Determination of solid waste potantial, treatment and disposal method of Çumra State Hospital
- Tez No: 199572
- Danışmanlar: PROF.DR. KEMAL GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hastane atıklarının özellikleri, bertaraf yöntemleriIII, The properties of hospital wastes, disposal metodsIV
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziÇUMRA DEVLET HASTANES KATI ATIKLARININ POTANS YEL ,BERTARAFI VE DE ERLEND RME YÖNTEMLER N N BEL RLENMESHasan EV RGENSELÇUK ÜN VERS TES FEN B L MLER ENST TÜSÜÇEVRE MÜHEND SL ANA B L M DALIDanı man: Prof.Dr. Kemal GÜR2007,80Jüri: Prof.Dr. Kemal GÜRYard. Doç. Dr. ükrü DURSUNYard. Doç. Dr.Gülnare AHMETLBu çalı ma Çumra Devlet Hastanesi katı atıkları potansiyeli, bertarafı vede erlendirme yöntemlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmı tır. Bu amaçla ÇumraDevlet Hastanesi Katı atık miktarının tespit edilmesi için periyodik olarak ölçümleryapılarak, aylık miktar, ki i ba ına dü en atık miktarı, birim atık miktarları, Çumradevlet hastanesinde olu an maksimum, minimum ve ortalama atık miktarları,Hastanede ki i ba ına dü en atık miktarının hastanenin yatak sayısıyla ili kisibulunmu tur. Ayrıca anket ve gözlem yöntemiyle hastane atıklarının ta ınması,bertarafı ve de erlendirme yöntemleri izlenmi tir.Elde edilen sonuçlara göre, çıkan atık miktarı aylık olarak 2126-3082 kg, ki iba ına dü en atık miktarı dü en atık miktarı aylara göre 0,70-1,07 kg/gün arasındade i mektedir.Atık toplanması, ta ınması, bertarafı ve de erlendirilmesi ile ilgili olarak Tıbbiatık kontrol yönetmeli ine uyulmadı ı görülmü tür. Atık bertaraf yöntemi olarakdüzenli depolama yöntemi tavsiye edilmi tir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYDETERMINATION OF SOLID WASTE POTANTIAL, TREATMENT AND DISPOSALMETHOD OF ÇUMRA STATE HOSPITALHasan EV RGENSelcuk UniversityGraduate School of Natural and Appelied SciencesDepartment of Agricultural Environment EngineeringSupervisor: Prof.Dr.Kemal GÜR2007,80 pageJury: Prof.Dr.Kemal GÜRYard. Doç. Dr. ükrü DURSUNYard. Doç. Dr.Gülnare AHMETLThis study was conducted to determination determination of solid wastepotantial, evaluation and disposal metod in Çumra State hospital. So some periodic measuresare done for determining of hard waste in Çumra state hospital, monthly quality, waste qualityfor a puson, waste quality of unit, happening of maximum and minumum and medium wastequality in Çumra state hospital waste quality for person in the hospital.n the hospital hard waste quality for a person had been established relations withbed quality in the hospital. Besides public survey and observation metod had been watchedtransporting waste of hospital aside and evaluation metods.As a result we had a mounth of total churn is 2126-3052 kg in month 0.70-1.07kg for each person in a day.t had been seen that it was not ebeyed to control requlation of medical churn itwas advised orderlines colleeting method as the metod of waste aside.