P-fenilendiakrilik asit esterleri ve polimerlerinin sentezi
The synthesis of p-phenylenediacrylic acid ester and polymers
  1. Tez No: 199575
  2. Yazar: GONCAGÜL BALASAR ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Esterleşme, fotopolimerizasyon, korozyon, adhezyon, mikrodalga, termal analiz.I, Esterification, photopolymerization, corrosion, adhesion, microwave, thermal analysis.II
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİp-FENİLEN DİAKRİLİK ASİT ESTERLERİVE POLİMERLERİNİN SENTEZİGoncagül BALASAR ÜNLÜSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüKimya Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. İbrahim KARATAŞ2007, 53 SayfaBu çalışmada, tereftalaldehit ve etilasetat kullanılarak Claisen AldolKondensasyon reaksiyonuna göre p-fenilen diakrilik asit dietil ester sentezlendi. Eldeedilen esterin polimerleşmesi için farklı ve yeni yöntemler denendi. İlk olarak esteretil alkol-su karışımında, süspansiyon halde 250W'lık civa lambası ile ışınlandı.İkinci olarak katı halde bulunan esterin erime noktası üzerinde yaklaşık 100ºCsıcaklıkta 250W'lık civa lambası kullanılarak 110 saat civarında polimerleşmesisağlandı. Üçüncü olarak da katı halde bulunan esterin mikrodalga fırında polimerielde edildi. Daha sonra asit, ester ve üç farklı metotla elde edilen polimerinadhezyon, korozyon kabiliyetleri ile termal özellikleri incelendi.Elde edilen ester ve polimerlerin yapıları IR, 'H-NMR ve Elementel Analizteknikleri kullanılarak aydınlatıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMASTER THESISTHE SYNTHESIS OF p-PHENYLENE DIACRILIC ACIDESTERS AND POLYMERSGoncagül BALASAR ÜNLÜSelcuk UniversityGraduate School of Natural and Applied ScienceDepartment of ChemistrySupervisors: Prof. Dr. İbrahim KARATAŞ2007, 53 pageJury:Prof. Dr. İbrahim KARATAŞProf.Dr. Mehmet SEZGİNYrd.Doç.Dr. Ahmet OKUDANIn this study, the p-phenylene diacrylic acid diethyl ester was synthesizedaccording to Claisen Aldol Condensation reaction by using tereftalaldehyde. Newand different methods were tried for the polymerization of the produced ester.Firstly, the above-mentioned ester was irradiated using mercury lamp (250W) in amixture of ethyl alcohol and water as a suspension. Secondly, the ester waspolymerized by irradiating mercury lamp (250W) at about 100 oC, a temperatureabove melting point of ester, for 110 hours. Third, polymer of solid-state ester wasobtained in microwave oven. Finally, the corrosion and adhesion capabilities of acid,ester and polymers produced with three different methods were examined, and theirthermal characteristics were determined.The structures of the produced ester and polymers were clarified by using theIR, ?H-NMR and Elemental Analysis techniques.