Manisa ve çevresinin hidrokimyasal ve izotopik incelemesi
Hydrochemical and isotopic invesgation of the area Manisa
- Tez No: 199618
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLER GÖÇMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Manisa, sondaj kuyusu, debi, statik seviye, izotop, Manisa, drill well, debit, statics level, isotope
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Đnceleme alanı içinde temeli, Đzmir- Ankara zonunda çökelmiş, metakumtaşı, fillit ve bunlarla yanal düşey geçişli gri renkli metakireçtaşları ile beyaz renkli metatüfler ve olistostromlardan meydana gelen Üst Kretase-Paleosen yaşlı Bornova Karmaşığı oluşturmaktadır. Đnceleme alanının en yaşlı birimi olan Bornova Karmaşığını üzerine açılı uyumsuz olarak gelen kırmızı renkli çakıltaşı, çakıllı kumtaşı ve kumtaşından oluşan Alt Miyosen yaşlı Yeniköy formasyonu gelmektedir. Yeniköy formasyonu üzerine ise çakıltaşı, kumtaşı ile başlayıp kiltaşı, marn, şeyl, killi kireçtaşı, tüf, tüfit ardalanmasından oluşan ve yer yer kömür ara seviyeleri içeren Alt-Orta Miyosen yaşlı Zeytindağ formasyonu uyumlu olarak gelmektedir. 4 Üzerine andezit, yer yer dasitik çakıl blokları ve aglomeralardan oluşan Orta-Üst Miyosen yaşlı Yamanlar volkanitleri uyumlu olarak gelmektedir. Yamanlar volkanitlerinin üzerine yer yer tüf arakatkılı, kiltaşı-silttaşı ara düzeyli, beyaz, sarı renkli gölsel kireçtaşlarından oluşan Üst Miyosen- Pliyosen yaşlı Aliağa formasyonu uyumsuz olarak gelmektedir. Tüm bu birimleri az tutturulmuş, çakıltaşı, kumtaşı ve bloklardan oluşan Kuvaterner yaşlı Yamaç molozu,Gürle traverteni ve Alüvyonlar açılı uyumsuzlukla örtmektedir Đnceleme alanı, Anadolu'nun paleotektonik dönem coğrafyasının önemli tektonik yapılardan olan Đzmir-Ankara kenet kuşağı içerisinde yer almaktadır. Kretase yaşlı Manisa Dağı olistolitlerinden ölçülen 25 adet (So) tabakalanma ölçümüne ait kontur diyagramı, Kıvrım ekseni; B: K 600 D, 250 KD şeklindedir. Suların fizikokimyasal analiz sonuçlarına göre çizilen yarı logaritmik Schoeller diyagramında iyonları birleştiren doğrular birbirine yaklaşık paralel geçmektedir. Sularda en çok bulunan iyon Ca, Mg ve HCO3'tır. Sondaj kuyularında statik seviye 0,26- 93,5 metre, dinamik seviye 1,22-94 metredir. Debi ise 15-95 lt/sn arasında değişmektedir. Đnceleme alanındaki kuyuların fizikokimyasal analiz sonuçlarına göre birbirine yakın değerler veren sondaj suları aynı akiferden gelmektedir. Bu bölgeleri temsil eden kuyulardaki suların izotop analiz sonuçları 18O değerleri (-6,46)-(-7,84) arasında; doteryum değerleri (-34,95)-(-45,41) arasında; trityum değerleri ise 0,90- 3,55 arasındadır.3H –Cl diyagramına göre sular düşük Cl,yüksek 3H içeriğine sahip sığ dolaşımlıdır.
Özet (Çeviri)
Đnvestigated area, Đnclude Manisa country, Saruhanlı district on notrheast of Manisa, Karaoğlanlı district on southeasth Muradiye on norhth and Akgedik on west. Study area contains aproximately 350 km2 area with 1/25 000 scaled on K18- c1,b4,b1 section. 6 The basement of the invesgation area is made up Upper Cretase-Paleocene aged Bornova melanj,which contains metasandstone,metamudstone and this units lateral and vertical transition gray colored micritic limestones,white coloured tuff.This basement is overlaid unconformably by lower Miocene aged.Yeniköy formation including red coloured gravelstone gravelly sandstone and sandstone .This formation is overlaid conformably by Lower-Middle Miocene aged Zeytindağ formation, which contains gravelstone, sandstone, claystone, marl, shale, limestone of clay, tuff. Zeytindağ formation is overlaid unconformably by Upper Miocene aged Yamanlar volcanites that iss made up andezite, dacite gravel blocks and aglomeras. Yamanlar volcanites is overlaid unconformably by Upper Miocene – Pliocene aged Aliağa formation which consist of sometimes tuff alloyed, claystone, siltstone, white - yellow coloured lacustrine limestones.All these formations are unformably is overlaid by Quaternary aged the Alluvium and slope deposits. Đnvestigation area, to be found in the very important structur Đzmir Ankara clamp zone, paleotectonic era geography of the anatolia. Cretase aged, bedding planes of the Manisa Dağı olistolit are measured 25 number (So) B:N600 E,250 NE. According the Schoeller diagram of waters of wells in study area lines combining the anions and rations are approximately parallel.Most ions in waters Ca,Mg and HCO3 . Statics level in the drill wells is 0,26-93,5 meters. Dynamics level is 1,22-94 meters and debit is in between 15-95 lt/sn. According to physicochemical analysis of the wells in investigation area drillings which have clouse value run from the same area.According to isotope analysis results of the waters in this drilling.18O values are (-6,46)-(-7,84),2H values are (-34,95)- (-45,41) and 3H values are 0,90-3,55 .