H-infinity based filtering for systems with time delays and application to vehicle tracking
Zaman gecikmeli sistemler için h-sonsuz tabanlı kestirim ve araç takip problemine uygulanması
  1. Tez No: 199693
  2. Yazar: MEHMET SAMİ EZERCAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HİTAY ÖZBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zaman gecikmeli sistemler, Konum kestirimi, H∞ sü zgeş, ucAraş takibiciv, Time Delay Systems, State Estimation, H∞ Filtering, Vehicle Track-ingiv
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
üOZET˙ ˙˙ ˙şË™ZAMAN GECIKMELI SISTEMLER ICIN H∞ TABANLI˙˙ ˙ ˙KESTIRIM VE ARAC TAKIP PROBLEMINE UYGULANMASIşMehmet Sami EZERCANElektrik ve Elektronik Mühendisli¯i Bülümü Yüksek Lisansu g ou u uüTez Yüneticisi: Prof. Dr. Hitay OzbayoA˜ustos 2007gBu tez kapsamında zaman gecikmeli do˜rusal sistemler işin kestirim problemig cuzerinde calışılmıştır. Standart karışık hassasiyet problemi incelenmiş, buradaü şs s s sanlatılan H∞ kontrol problemi ile uzerinde calışılan kestirim problemi arasındaü şsbenzerlik kurulmuştur. Bu benzerlik kullanılarak alternatif bir kestirim metodusünerilmektedir.oTek bir zaman gecikmesine sahip bir sistem işin optimum sü zgeş tasarlanmıştır.c uc sBununla beraber ünerilen yüntem birden cok gecikmeli cıktısı olan sistemlerdeo o ş şsadece ülşumde yer alan tek bir gecikme işin de˜il, hem konumda hem de ülşumdeo cü c g o cüyer alan birden fazla gecikme işin calışabilmektedir. Büyle bir durumda farklı altcşs ooptimum sü zgeşler tasarlanmıştır.uc sBu calışmada ayrıca birşok uygulamada da gürü lebilecek olan izleme problemişs c ouyani gecikmeli ve gü rü ltü lü ülşumlerle konum kestirimi uzerine calışılmıstır.u u u u o cü ü şsüOrnek bir araş modeli seşilmiş ve gecikmedeki farklılık ve benzeri de˜işik senary-c c s gsolarda, tasarlanan sü zgecin performansı test edilmiştir.u s
Özet (Çeviri)
ABSTRACTH∞ BASED FILTERING FOR SYSTEMS WITH TIMEDELAYS AND APPLICATION TO VEHICLETRACKINGMehmet Sami EZERCANM.S. in Electrical and Electronics EngineeringüSupervisor: Prof. Dr. Hitay OzbayAugust 2007In this thesis, the filtering problem for linear systems with time delay is studied.The standard mixed sensitivity problem is investigated and the duality betweenH∞ control problem and H∞ filtering problem is established. By using thisduality an alternative H∞ filtering method is proposed.An optimum H∞ filter is designed for single output system. However the pro-posed technique does not only work for single delay in the measurement but alsoworks for multiple delays in both state and measurement if the linear system hasmore than one outputs with delay. For this case, different suboptimal filters aredesigned.This work also deals with an important aspect of tracking problems appearingin many different applications, namely state estimation under delayed and noisymeasurements. A typical vehicle model is chosen to estimate the delayed stateand the performances of the designed filters are examined under several scenariosbased on different parameters such as amount of delays and disturbances.iii