Cu ve Fe esaslı T/M yatak malzemelerinin aşınma özelliklerinin deneysel incelenmesi
Experimental examination of wear charecteristics of Cu and Fe based journal bearing materials
  1. Tez No: 199697
  2. Yazar: SERKAN ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAYRETTİN DÜZCÜKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Mechanical Engineering, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Toz metalurjisi, Triboloji, Sürtünme, Aşınma, Cu esaslıyataklar, Fe esaslı yataklar, Kaymalı yataklar, Powder metallurgy, Tribology, Friction, Wearing, Cu based bearings, Fe based bearings, Journal bearings
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziCU VE FE ESASLI T/M YATAK MALZEMELER N N AŞINMAÖZELL KLER N N DENEYSEL NCELENMESSerkan ÖZÇEL KSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüMakine Eğitimi Anabilim DalıDanışman : Yrd. Doç. Dr. Hayrettin DÜZCÜKOĞLU2007, Sayfa:132Jüri : Prof. Dr. Kazım ÇARMANYrd. Doç. Dr. Hüseyin MREKYrd. Doç. Dr. Hayrettin DÜZCÜKOĞLUBu çalışmada, toz metalurjisi ile bakır ve demir esaslı kaymalı yataklarınsürtünme kuvvetleri, sürtünme katsayıları ve aşınma miktarları gibi tribolojiközellikleri farklı hız ve yüklerde deneysel olarak incelenmiştir. Test yataklarıpiyasada üretim yapan firmalardan hazır olarak temin edilmiştir ( stanbul TozmetalA.Ş.). Bu deneylerde; CuSn10 bronzu, CuSn10-Fe-Grafit, ASC 100.29 ve 69.02.507tozundan üretilen kaymalı yatakların sürtünme ve aşınma özellikleri belirlenip,birbiriyle karşılaştırılmıştır. Karşı aşındırıcı olarak SAE 1050 çelik mil kullanılmıştır.Deneyler Üniversal torna tezgahında 10, 20, 30, 40 ve 50 N yük; 0.22, 0.44, 0.66 ve0.94 m/sn hızlar kullanılarak kuru ortamda aşınma deneyleri yapılmıştır. Elde edilenveriler grafikler halinde sunularak bakır ve demir esaslı yataklar için en uygunçalışma aralıkları ve yük taşıma kabiliyetleri belirlenmiştir. Yatakların mikroyapılarıincelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisEXPERIMENTAL EXAMINATION OF WEAR CHARECTERISTICS OF CUAND FE BASED JOURNAL BEARING MATERIALSSerkan ÖZÇEL KSelcuk UniverstyGraduate School of Natural and Applied SciencesMechanical Education DepartmentSupervisor : Asist. Prof. Dr. Hayrettin DÜZCÜKOĞLU2007, Page :132Jury: Asst. Prof. Dr. Kazım ÇARMANAssoc. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin MREKAssoc. Yrd. Doç. Dr. Hayrettin DÜZCÜKOĞLUIn this study,tribojial properties such as firiction forces, firiction coefficientand wear rate at different velocities and bearing loads for copper and ferrous basedsintered. Journal bearings were investigated. Tested sintered journal bearings weresupplied commercially from private sintered journal bearing manufaturer in stanbulTozmetal A.Ş. in this experiments, CuSn10 bronze, CuSn10-Fe-Grafit, ASC 100.29and 69.02.507 powders that were manufactured journal bearings firiction and wearproperties has been determinedand compared. SAE 1050 steel shaft has been used ascounter abrader. Experiments have been carried out 10, 20, 30, 40 and 50 N loads;0.22, 0.44, 0.66 and 0.94 sliding speeds, dry conditions by using univercial latecounter. Test results were used to plot curves for copper and ferrous sinteredbearings. Using the plotted curves, the most convenient working conditions andloading capacity of tested bearings with bearing were determined. Microstructure ofself lubricating bearing metarials were studied.