Ulumuhsine (Konya) civarındaki traverten yataklarının jeolojisi ve fiziksel özellikleri
Geology research and travertine or beds of southwest Konya
- Tez No: 199698
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN DÖYEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Maden Mühendisliği ve Madencilik, Geological Engineering, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Jeolojik İnceleme, Traverten, Laboratuar Deneyleri, T.S.E, Ekonomi, Konya, Türkiye, Geology Research, Travertine, Laboratory Test, T.S.E, Economy, Konya, Turkey
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışmada Konya'nın Güneybatısı'nda 80 km²'lik bir alanın jeoloji incelemesiyapılmıştır.İnceleme yapılan alanda traverten yataklarının varlığı tespit edilmiştir.Travertenlerde teknik koşulların belirlenmesi ülkemizde yeterli düzeye ulaşmamıştır.Mermer ve travertenlerin özelliklerinin detay inceleme yapılmasının gerekliliği önemkazanmıştır. Bu nedenle travertenler üzerinde fiziksel, kimyasal ve mekanik deneyleryapılmıştır.Travertenleri kullanım yerlerine uygunluğu Türk Standartları Enstitüsü (T.S.E.)tarafından çıkarılan değişik standartlara göre yorumlanmıştır.Türkiye'de değişik bölgelerde işletilen traverten yataklarıyla karşılaştırmayapılmıştır. Bu şekilde Konya'nın güneybatısındaki travertenlerin ülkemiz ekonomisindekiyeri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this Project, the geologycal research has been done in southwest Konya, inappoximately 80 km square.The travertine beds have been discused in the research area.The determination of technical conditions on travertines has not been advenced inTurkey. Detailed investigations on this variables are clearly necessary and important. For thisreason pysical, chemical and mecanical tests on the travertines has been done.The convenience of travertines, has been searched according to the TurkishStandarts Enstitude.These travetines has been compared with other travertines in Turkey. As result thepysical properties of searched travertines are met both international and Turkish StandartsEnstitude.