Çelik uzay kubbe sistemlerin ağırlıkça optimum dizaynı
Optimum weıght desıgn of steel space dome
- Tez No: 199702
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ADNAN KARADUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çelik, kubbe, uzay kafes, tek katlı, çift katlı, optimum.ii, Steel, dome, space truss, sıngle layered, double layered, optimum.iv
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziÇEL K UZAY KUBBE S STEMLER N AĞIRLIKÇAOPT MUM D ZAYNIKadriye SOYKANSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünşaat Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Adnan KARADUMAN2007, 109 sayfaJüri: Yrd. Doç. Dr. Yunus DEREYrd. Doç. Dr. Adnan KARADUMANYrd. Doç. Dr. Meral BÜYÜKYILDIZSon yıllarda ülkemizde çelik uzay kubbe sistem uygulamaları geniş açıklıklarıngeçilmesinde ekonomik ve fonksiyonel avantajlara sahip olduğu için büyük önemtaşır hale gelmiştir.Bu çalışmada çelik uzay taşıyıcı sistemler, çift eğrilikli (kubbesel) uzay kafestaşıyıcı sistemler, çelik uzay kubbelerin hesap metotları ve bileşenleri ile çelik uzaykubbelerde kullanılan bilgisayar programları kısaca özetlendikten sonra çelik uzaykubbe sistemlerinin optimizasyonu araştırılmıştır. Bu amaçla çember, elips veparabol gibi üç farklı eğriden oluşan tek ve çift katlı kubbe sistemler seçilmiştir.Seçilen bu tipik tek ve çift katlı kubbeler her biri farklı açıklık ve yüksekliklerde ayrıayrı incelenmiştir. nceleme sırasında AUTOCAD programında çizilen üç boyutlukubbe sistemleri SAP2000 programına aktarılarak analizler yapılmış ve sistemlerinen elverişsiz yük altındaki kesit etkilerine bağlı olarak boyutları hesaplanmıştır.Belirlenen her bir sistemin çelik ağırlıkları bulunarak aralarında ağırlık ve birimalan ağırlığı bakımından ekonomik bir mukayese yapılmıştır. Sistem ağırlıkları veibirim ağırlıklar tablolar halinde gösterilmiştir. Ayrıca sistem ağırlığı ile açıklık, birimalan ağırlığı ile açıklık arasındaki ilişkiyi gösteren eğriler elde edilmiştir. Deplasmanaçıklık değişim grafikleri çizilmiştir. Sonuç bölümünde, sistemlerin birbirleriylekıyaslanmaları yapılarak, sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc ThesisOPTIMUM WEIGHT DESIGN OF STEELSPACE DOMEKadriye SOYKANSelçuk Üniversity Graduate School of Natural and Applied SciencesCivil Engineering DepartmentSupervisor: Yrd. Doç. Dr. Adnan KARADUMAN2007, 109 PagesJury: Yrd. Doç. Dr. Yunus DEREYrd. Doç. Dr. Adnan KARADUMANYrd. Doç. Dr. Meral BÜYÜKYILDIZIn recent years, the implementations of steel space dome systems have beenplaying an important role to pass large openings because of the fact that they haveeconomical and functional advantages in our country.In this study, the components and calculation methods of the steel space load-bearing systems, double curvature space truss load-bearing systems and steel spacedomes and computer programs used in steel space dome were summarized shortlyand then the optimization of steel space dome systems were researched. For this aim,single and double layered dome systems which consist of different curves like circle,parabola and ellipse were selected. Each of these typical single and double layereddomes was analyzed in different span and height. During the analysis, threedimensional dome systems plotted in AUTOCAD program were transferred toSAP2000 program, scoped out and the sizes which depend on the effect of crosssection under most inconvenient load were calculated.iiiAfter finding steel weights for each specified system, an economiccomparison was done in terms of weight and unit of area weight. Sytem weights andunit weights were shown on tables. Moreover the curves of the system weight versusspan and unit of area weight versus span were obtained. At last, systems werecompared to each other and the results were interpreted.