Türkiye Jurinea Cass. (Asteraceae) cinsinin revizyonu
Revision of the genus Jurinea Cass. (Asteraceae) in Turkey
  1. Tez No: 199703
  2. Yazar: BEKİR DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET DURAN, Y.DOÇ.DR. ERDOĞAN HAKKI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, revizyon, Compositae, Cardueae, Jurinea, Turkey, revision, Compositae, Cardueae, Jurinea
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
ÖZETBu çalışmada ülkemizde doğal olarak yayılış gösteren Jurinea Cass. cinsine ait türlerinmorfolojik, karyolojik, palinolojik, ve moleküler özellikleri araştırılmıştır. Ayrıca tür teşhisanahtarı ve betimleri yapılarak habitat özellikleri, IUCN kategorileri ve coğrafik yayılışlarıverilmiştir.Türkiye Jurinea cinsine ait taksonların polenleri ışık ve taramalı elektronmikroskobunda incelenmiştir. Polenler prolat ve prolat spheroidal tipte, trikolporat veornemantasyonu perforattır. Sitogenetik çalışmalar sonucunda Jurinea cinsine ait 14 taksonunkromozom sayısı 2n=34 olarak tespit edilmiştir.Moleküler çalışmalar kapsamında Jurinea cinsine ait taksonların DNA'ları 2XCTABmetodunun modifiye edilmesiyle izole edilmiş ve ITS primerleriyle PCR yapılmıştır.Taksonların ITS bölgelerine ait kısmi sekans dizileri kullanılarak filogenetik analizlerigerçekleştirilmiştir. Jurinea cinsinin nümerik sınıflandırmasında ise morfolojik ve palinolojikçalışmalardan elde edilen verilerin NTSYS-pc programında değerlendirilmesiyle türlerarasındaki genetik ilişkiler belirlenmiştir.Jurinea cinsi Türkiye Florasına göre ülkemizde 17 türle temsil edilmektedir. Bu cinse1999 yılından sonra Jurinea stoechadifolia ve J. cypria türleri yeni kayıt olarak ilaveedilmiştir. Yine bu çalışma kapsamında bilim dünyası için yeni olan J. turcica ve J.tortumensis türleri betimlenmiştir. Türkiye Florasına göre ülkemizde yetiştiği kabul edilen J.eriobasis, J. mesopotamica ve J. multiflora türlerinin arazi çalışmaları süresince örnekleritoplanamamıştır ve bu üç türün ülkemizde yetişmediği düşünülmektedir. Ayrıca, ülkemiz içinendemik olarak kabul edilen J. ancyrensis'in İran'da da yayılış gösterdiği tespit edilmiştir. Burevizyon çalışmasının sonucuna göre Jurinea cinsi ülkemizde 18 türle temsil edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn this study, naturally occuring Jurinea Cass. species of Turkey were evaluated bymeans of morphological, karyological, palynological and molecular features. Habitat features,IUCN categories and geographical distributions of the species were also given with speciesidentification keys and descriptions.Pollens of the taxa belonging to the genus Jurinea in Turkey were examined with lightand scanning electron microscopes. Pollens were found to be of the type prolate and prolatespheroidal, tricolporate and their ornamentation were perforate. Cytogenetic studies revealedthat, the chromosome number of the 14 taxa studied were all found as 2n=34.Related to the molecular studies, DNAs were isolated according to 2XCTABprocedure, with minor modifications, and PCRs were conducted in the presence of ITSprimers. Phylogenetic analyses were performed based on partially sequenced ITS regions.Numerical classification of the genus Jurinea, based on morphological and palynologicaldata, were also conducted and genetic relationships of the species were determined viaNTSYS-pc programme.According to Flora of Turkey the genus Jurinea is represented with 17 species. Thespecies Jurinea stoechadifolia and J. cypria were added as new records in 1999. Also, in thepresent study, J. turcica and J. tortumensis were introduced to the scientific world as newspecies. During our field trials, it was not possible to collect any samples from the species J.eriobasis, J. mesopotamica and J. multiflora, while these species were given as naturalinhabitants in the Flora of Turkey. Hence, it was concluded that these plants are not grown inTurkey. Furthermore, J. ancyrensis, accepted as an endemic species in our country, wasdetermined to be also present in Iran. According to this revision study, the genus Jurinea isrepresented with 18 species in our country.