Sulu çözeltideki demir siyanür kompleksinin sepiyolit ile adsorplanabilirliği
Adsorbability of ferri-cyanide complex from aqueous solutions via sepiolite
  1. Tez No: 199704
  2. Yazar: NAZMİYE GÖLCÜR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ESRA TARLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, Kapasite, Sepiyolit, Demir Siyanür KompleksiNazmiye GÖLCÜR, Adsorption, Capacity, Sepiolite, Ferric Cyanide ComplexNazmiye GÖLCÜR
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZETSULU ÇÖZELT DEK DEM R S YANÜR KOMPLEKS N NSEP YOL T LE ADSORPLANAB L RL ĞEndüstriyel tesislerden ve madencilik çalışmalarından açığa çıkan siyanür çoksayıda kimyasal ile bileşik oluşturması ve toksik özelliği ile önemli bir potansiyel kirlilikparametresidir. Atık sulardaki siyanürlü bileşiklerin gideriminde uygulanan arıtmayöntemleri pahalı ve uygulama zorluğu olan yöntemlerdir. Bu sebeple bu çalışmadakuvvetli metal siyanür komplekslerinden olan Fe(CN6)-3 kompleksinin silikatminerallerinden sepiyolit ile giderilmesi araştırılmıştır. Eskişehir-Sivrihisar yöresindenelde edilen sepiyolit minerali kullanılarak yapılan kesikli sistem uygulamaları ile en iyiverimi sağlayacak şekilde uygulama koşulları araştırılmıştır. Sepiyolit ham, ısılaktivasyon ve asit aktivasyon koşulları, konsantrasyon, bekleme süresi gibi faktörler gözönünde tutularak adsorpsiyon denemeleri yapılmıştır.Tane boyutunun hem Fe+3, hem de CN- iyonlarının gideriminde etkili olduğubelirlenmiştir. Ham sepiyolitin ısıl ve asit işlem görmüş sepiyolitten daha az Fe+3 ve CN-iyonu adsorpladığı bulunmuşur. Adsorpsiyonda ortalama arıtım süresi 120 dakikaönerilebilmektedir. Ulaşılan maksimum Fe+3 giderme verimi %96, CN- giderme verimi%73 olarak bulunmuştur. Ulaşılan maksimum Fe+3 giderim kapasitesi 117 meq/g, CN-giderme kapasitesi 63 meq/g olarak bulunmuştur. Etkin izoterm hem Fe+3 katyonundahem de CN- anyonunda Langmuir izotermi olarak belirlenmiştir.Sonuç olarak Fe(CN6)-3 kompleksi sepiyolit ile giderilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMs ThesisADSORBABILITY OF FERRI-CYANIDE COMPLEX FROM AQUEOUSSOLUTIONS VIA SEPIOLITECyanide, that emerges from industrial facilities and mining works is a pollutionparameter as is constituted compound with many chemicals and due to its toxicity.Treatment methods to remove cyanides from wastewaters are expensive and have somedifficulties in application. Therefore, in this study, it?s been researched to removeFe(CN)6-3 complex that is one of the strong metal cyanide complex, through sepiolite thatis one of the silicate minerals. Batch studies were performed using sepiolite mineral fromEskisehir-Sivrihisar, different experimental and mineral conditions have been searchedto provide the best efficiency. Some factors of sepiolite such as its raw, heat activationand acid activation conditions, concentration, detention time were considered andadsorption trials were performed.It?s been determined that particle size was effective to remove both Fe+3 andCN- ions. It was found that raw sepiolite adsorbed less Fe+3 and CN- ion than thoseexposed to heat and acid activation. In adsorption, average treatment period isrecommended as 120 minutes. The maximum removal efficiency for Fe+3 reached wasfound 96% and maximum removal efficiency for CN- was found 73%. The maximumremoval capacity for Fe+3 reached was found 117meq/g and maximum removal capacityfor CN- was found 63meq/g. Both Fe+3 and CN- ions adsorption fits Langmuir Isothermwith sufficiently high correlation.In conclusion, ions in Fe(CN)6-3 complex can be adsorbed by sepiolite.