Uydu altimetre verilerinden yararlanarak gravite alanı belirlemek
Determination of gravity field by using the altimetry data
  1. Tez No: 199705
  2. Yazar: KENAN BAYRAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BAYRAM TURGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Altimetre, En Küçük Kareler, Kaldır-Yerine Koy, Jeoit, GPSiii
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziUYDU ALTİMETRE VERİLERİNDEN YARARLANARAKGRAVİTE ALANI BELİRLEMEKKenan BAYRAKSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüJeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği BölümüDanışman : Yrd.Doç.Dr. Bayram TURGUT2007, 82 SayfaJuri: Prof.Dr. Cevat İNALYrd.Doç.Dr.Bayram TURGUTYrd.Doç.Dr.Ayhan CEYLANBu çalışma, yüksek doğruluklu jeoid belirlemek için kullanılan başlıca veriolan gravitenin altimetre verilerinden yararlanarak belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Kıyı bölgeleri ekonomik olarak değerli ve nüfus olarak kalabalık yerler olduğu içinmühendislik uygulamalarına kıyı bölgelerinde daha çok ihtiyaç duyulmaktadır. Bunedenle, jeoidin bu bölgelerde hassas olarak bilinmesi önemlidir. Denizlerde graviteverisi ölçmenin maliyeti yüksek olduğundan, kıyı bölgelerinin jeoid yüksekliklerihassas olarak belirlenememektedir. Uydu altimetre tekniğinin özellikle son 15-20 yıliçerisinde yaygın olarak kullanılması ile denizlerdeki gravite verisi eksikliğigünümüzde giderilebilmektedir.Bu çalışmada, uydu altimetre tekniğinin gelişimi, ölçüm prensibi ve hatakaynakları tanıtılmaktadır. Uygulama bölgesi olarak Ege Denizi seçilmiş vehesaplamalar, En Küçük Kareler ile Kolokasyon (EKKK) yöntemi ve kaldır-yerinekoy tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, Danimarka ulusal uzaymerkezinden alınan 15 yıllık altimetre verileri kullanılmıştır. HesaplamalardaGRAVSOFT paket programı (Tscherning v.d, 1994) ve Generic Mapping Tools(GMT) yazılım paketleri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisDETERMINATION OF GRAVITY FIELDBY USING THE ALTIMETRY DATAKenan BAYRAKSelçuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Geodesy and PhotogrammetrySupervisor : Assist.Prof.Dr. Bayram TURGUT2007, 82 PagesJury: Prof.Dr.Cevat İNALAssist.Prof.Dr.Bayram TURGUTAssist.Prof.Dr.Ayhan CEYLANThis research aims to determine the gravity field which is the main data fordetermining an accurate geoid, by using altimetry data. Determination of high precise jeoidheight requires gravity data. Due to the economical value and high population, engineeringapplications are required much more in coastal areas. Therefore, to know the geoid accuratelyin these areas is important. Geoid heights can not be determined accurately in coastal areassince the cost of measuring gravity over seas is high. Common use of satellite altimetrytechnique especially for last 15-20 years, the lack of gravity over seas can be avoided at now.In this study; the development, measurement principle and error sources of satellitealtimetry technique are introduced. The Aegean Sea is selected as the practice area andcalculations are made by using Least Square Collocation (LSC) method and remove-restoretechnique. The altimetry data of 15 years obtained from Danish National Space Center(DNSC) is used in the study. GRAVSOFT and Generic Mapping Tools (GMT) softwarepackages are used in calculations.Keywords : Altimetry, Least Square, Remove-Restore, Geoid, GPSiv