Sabun atıklarından ve bitkisel yağlardan piroliz yöntemiyle otto diesel motorları için alternatif yakıt elde edilmesi
Fuel obtaining waste soaps and vegetable oils via pyrolysis process for otto and diesel engines
  1. Tez No: 199712
  2. Yazar: RAHMİYE KARAMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYHAN DEMİRBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Kimya Mühendisliği, Energy, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyodizel, piroliz, bitkisel yağ, sabuni, Biodiesel, pyrolysis, vegetable oils, soaps
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziSABUN ATIKLARINDAN VE BİTKİSEL YAĞLARDAN PİROLİZ YÖNTEMİYLEOTTO VE DIESEL MOTORLARI İÇİN ALTERNATİF YAKIT ELDE EDİLMESİRahmiye KARAMANSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüKimya Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Ayhan DEMİRBAŞ2006, 37 SayfaJüri: Prof. Dr. Ayhan DEMİRBAŞDoç. Dr. Ahmet GÜLCEYrd. Doç. Dr. Nejdet ŞENBiyodizel, bitkisel ve hayvansal yağlar gibi yenilenebilir biyolojik kaynaklardan eldeedilen alternatif bir yakıttır. Yenilenebilirliği, düşük gaz emisyonu ve biyolojikparçalanabilme özelliği biyodizeli daha avantajlı kılmıştır. Yapılan çalışmalarda pirolizürünlerine, basıncın ve katalizörün etkisi incelenmiştir. Piroliz yöntemiyle elde edilenbiyodizelin kimyasal bileşimi petrol bazlı dizel yakıtına benzerdir. Biyodizel; sülfür içeriği,parlama noktası, aromatik bileşik içeriği ve biyolojik parçalanabilme özellikleriyle dizeldendaha iyidir. Bitkisel yağlardan elde edilen sabunlar hidrokarbonca zengin ürünlere pirolizedilebilir. Bitkisel yağların sabun piroliz (dekarboksilasyon) ürünleri de dizel motor yakıtıolarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisFUEL OBTAINING WASTE SOAPS AND VEGETABLE OILS VIA PYROLYSISPROCESS FOR OTTO AND DIESEL ENGINESRahmiye KARAMANSelçuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Chemical EngineringSupervisor: Prof. Dr. Ayhan DEMİRBAŞ2006, 37 PageJury: Prof. Dr. Ayhan DEMİRBAŞAssoc. Prof. Dr. Ahmet GÜLCEAssoc. Prof. Dr. Nejdet ŞENBiodiesel is an alternative diesel fuel produced from renewable biological sourcessuch as vegetable oils and animal fats . Its renewability, low exhaust gas emissions, andbiodegrability make it an attracting fuel . The effect of temperature, the use of catalystsand the characterization of the products have been investigated. The biodiesel producedfrom pyrolysis is similar chemical components to petroleum-based diesel. Biodiesel isbetter than diesel fuel in terms of sulfur content, flash point, aromatic content, andbiodegradability. The soaps obtained from the vegetable oils can be pyrolyzed intohydrocarbon-rich products. Soap pyrolysis (decarboxylation) products of vegetable oils can beused as alternative diesel engine fuel.