Eğitim ve sağlık yapılarında regresyon analizi ile maliyet modellemesi
Cost modeling with regression analysis in education and sanitary buildings
  1. Tez No: 199732
  2. Yazar: METİN GÜLERCE
  3. Danışmanlar: DR. ABDULKERİM İLGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, İşletme, Civil Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Maliyet tahmini, regresyon analizi, beton maliyeti, kalıpmaliyeti, demir maliyeti.I, Cost estimation, regression analysis, concrete costs, formworkcosts, reinforcement costs.II
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziEĞİTİM VE SAĞLIK YAPILARINDA REGRESYON ANALİZİ İLEMALİYET MODELLEMESİMetin GülerceSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüİnşaat Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Dr. Abdulkerim İLGÜN2007, 68 sayfaJüri: Prof. Dr. M. Yaşar KALTAKCIDoç. Dr. M. Faik SEVİMLİDr. Abdulkerim İLGÜNProje yönetimi kavramı, ülkemizde son yıllarda eskisine oranla daha sıkkonuşulmaya başlanmıştır. Özellikle inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmalar,proje yönetimine diğer sektörlere oranla daha fazla ilgi göstermektedir. Maliyettahmini ve maliyet kontrolü, proje yönetiminin önemli unsurlarından olduğu için,yaptığımız çalışmada kamuya ait eğitim ve sağlık yapıları örnek alınarak kalıp, betonve demir metrajlarının ve maliyetlerinin inşaatın toplam maliyeti ile ilişkileriregresyon yöntemiyle tahmin edilmeye çalışılmıştır. Regresyon denklemi olarak,inşaatın büyüklüğü arttıkça m2 birim maliyetlerde azalma olacağından, y = axbşeklinde üssel bir fonksiyon seçilmiştir. Oluşturulan model denklem beton, kalıp,demir ve diğer maliyetlerin bir fonksiyonudur. Çalışma sonucunda oluşturulanregresyon modeli ile yapılan hesaplamalarda modelin, hem sağlık yapıları hem deeğitim yapıları açısından kullanılabilir olduğu sonucuna varılmıştır. Yani beton, kalıpdemir ve diğer maliyetlerden yola çıkılarak yapının toplam maliyet hesabı, belirlihata payları dâhilinde doğru sonuçlar vermiştir. Sonuç olarak model denklem, eğitimyapılarında % 96, sağlık yapılarında % 99 açıklama gücüne sahiptir. Eğitimyapılarında hata payı ortalama % 11, sağlık yapılarında % 7,6 olarak çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisCOST MODELING WITH REGRESSION ANALYSIS IN EDUCATION ANDSANITARY BUILDINGSMetin GülerceGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Civil EngineeringSupervisor: Dr. Abdulkerim İLGÜN2007, 68 pagesJury: Prof. Dr. M. Yaşar KALTAKCIAssoc. Prof. Dr. M. Faik SEVİMLİDr. Abdulkerim İLGÜNProject management concept is becoming a current issue in recent years.Especially the construction firms show great interest in project management. Costestimation and cost control are the significant components of project management.Then, in this study, cumulative cost was estimated by applying concrete, formworkand reinforcement costs into regression method to facilitate and gain time for aproject manager or a cost estimator. The function of y = axb was selected as theregression equation. The final model equation was a function of concrete, formwork,reinforcement and other costs. It became clear that the model equation used in thisstudy was available for the education and sanitary buildings. The final modelequation being a function of concrete, formwork, reinforcement and other costsdetermined accurate results with minor error rates. As a result, while the explanationcapacity was approximately 99 % in sanitary buildings, it was found as 96 % for theeducation buildings by using the model equation. Also the error rate of mean became11 % in education buildings and 7,6 % in sanitary buildings.