Aksaray ili içme suyu kaynaklarının arıtma öncesi organik madde miktarı bakımından incelenmesi ve değerlendirilmesi
Investigation and evoluation of organic matter in raw drinking water resources of Aksaray province
  1. Tez No: 199731
  2. Yazar: MELEK HINIS
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Çevre Mühendisliği, Chemistry, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aksaray içme suyu kaynakları, suyun fiziksel-kimyasal özelliklleri, organik madde miktarı, pestisit miktarı, Aksaray drinking water resources, physical and chemical characteristics of water, quantitiy of organic matter, pesticides
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
iiiÖZETAKSARAY İLİ İÇME SUYU KAYNAKLARININ ARITMA ÖNCESİ ORGANİKMADDE MİKTARI BAKIMINDAN İNCELENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİMelek HINISSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüKimya Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. İbrahim KARATAŞ2007, 96 SayfaJüri :Prof. Dr. İbrahim KARATAŞProf. Dr. Hatim ELHATİP Doç. Dr. Yunus ÇENGELOĞLUBu çalışma, Aksaray İli içme suyu kaynaklarını (Bağlıköy ve Hevadere yeraltı suyu,Helvadere göleti, Mamasun Barajı ve bu barajı besleyen Melendiz ve Karasu Çaylarını)organik madde miktarı bakımından analiz edip, kirletici parametreler açısından su kalitesiniincelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla bölgeden 2006 yılında iki ayrı dönemde 11 ayrınoktadan numuneler alınmıştır. Belirlenen noktalardan Nisan-Mayıs döneminde ve Temmuz-Ağustos döneminde örnekler alınarak analizleri yapılmıştır. Analizler neticesinde bukaynakların su kalitesi; fiziksel, kimyasal, organik madde ve pestisit miktarı bakımındanbelirlenmeye çalışılmıştır.Çalışma sonucunda belirlenen numune noktalarında özellikle yağışların en yoğunolduğu dönem olan Nisan-Mayıs döneminde tarımsal faaliyetlerin yoğun olmasından veyerleşim yerlerinin bu kaynaklara yakın olmasından dolayı organik kirlilik görülmüştür.Ayrıca yapılan pestisit analizleri sonucu ham içme suyunda, bazıları belirlenen maksimumlimitlere yakın olan pestisit miktarları bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ivABSTRACTINVESTIGATION AND EVOLUATION OF ORGANIC MATTER IN RAWDRINKING WATER RESOURCES OF AKSARAY PROVINCEMelek HINISSelcuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of ChemistrySupervisor: Prof. Dr. İbrahim KARATAŞ2007, 96 PageJury:Prof. Dr. İbrahim KARATAŞProf. Dr. Hatim ELHATİP Doç. Dr. Yunus ÇENGELOĞLUIn this study, raw drinking water resources of Aksaray city was investigated toquantify the organic matter and to determine the water quality for pollution parameters. 11sampling points were designated and samples were taken from these points in two periods in2006 and analyzed. First period was April-May period which has a high runoff due to rainand snow melting, and second period was July-August period which is in a dry climate due todrought. Several analysis were carried out to determine the water qualities of raw waterresources of Aksaray city such as the physical, chemical, organic matter and pestisidesanalyses.Results of analysis show that there is an organic pollution in the study area especiallyduring the April-May period and it was related a dense urban settlement and high agriculturalactivity in this area. Morover, pestiside analysis indicated that there are pesticides present inthe samples taken although amount of some pesticedes were close to the maximum limit setby regulations and has no thread for human consumption yet, presents of pestisides bring upfor consideration of the water quality as questionable.