Anten dizileri kullanarak sinyal kaynaklarının tespiti
Finding the position of signals using antenna arrays
- Tez No: 199784
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RIFAT HACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yön bulma, Altuzay yöntemi, MUSIC yöntemi, Root-MUSICyöntemi, ESPRIT yöntemi, Geliş yönü, Doğrusal anten dizisi
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziANTEN D Z LER KULLANARAKS NYAL KAYNAKLARININ TESP Tlker ELMAZonguldak Karaelmas ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüElektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Rıfat HACIOĞLUMayıs 2007, 58 sayfaSinyal kaynaklarının yerlerinin belirlenmesi, hedefleme, konumlama, rota tayini gibi askerisistemler başta olmak üzere doğal yaşamın incelenmesi, maden rezervlerinin tespiti gibisivil uygulamalarda da etkin bir şekilde kullanılmaktadır. 2.Dünya savaşıyla birlikte önemikeşfedilen yön bulma konusu, kaydedilen gelişmelerle beraber günümüzde önemli birkullanım alanına sahip olmuştur. Başlangıçta tek bir sinyalin konumunu belirleyebilensistemler, alt uzay tekniklerinin geliştirilmesiyle birlikte aynı anda birden fazla sinyalinkonumunu tespit edebilir hale gelmiştir. Tez çalışmasında bir veya birden fazla sinyalkaynağından gelen sinyallerin geliş yönlerinin ve kaynakların konumlarının belirlenmesiamaçlanmaktadır.Bu çalışmada ilk olarak düzgün doğrusal anten dizisi üzerinde sinyallerin ışımasınınsimülasyonu yapılmıştır. Daha sonra ise simülasyon sonucu elde edilen veriler kullanılarakliteratürde en sık kullanılan yöntemler olan MUSIC (Multiple Signal Classification),Root-MUSIC ve ESPRIT (Estimation of Signal Parameters Via Rotational InvarianceiiiÖZET (devam ediyor)Techniques) algoritmaları ile gelen sinyallerin geliş yönleri ve konumlarını yüksekçözünürlükle tespit edebilen programlar geliştirilmiş olup, farklı örnekler ile gelişaçılarında karşılaşılan hata analizi ile birlikte her üç algoritmanın performanslarıincelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisFINDING THE POSITION OF SIGNALSUSING ANTENNA ARRAYSlker ELMAZonguldak Karaelmas UniversityInstitute of Natural and Applied SciencesDepartment of Electrical-Electronical EngineeringSupervisor: Yrd. Doç. Dr. Rıfat HACIOĞLUMay 2007, 58 pagesFinding the position of signal sources has been effectively used by military systemsincluding targeting, positioning, orbitting primarily, as well as in civil applications such asdetecting mine sources, observing the natural environment. Direction finding thatexplored the importance during the World War II, has been widely used at the present timewhile there has been considerable improvement. While systems could detect only onesource at early times, they can be capable of detecting two or more signals at the same timetoday, with the exploring of subspace techniques. Purpose of this thesis is to estimatedirection of arrival and position of one or more signal sources.In this study, we first were simulated the impinging sources on a linear antenna array. Thenwe were developed programs to find direction of arrival and position of signals with highresolution using MUSIC (Multiple Signal Classification), Root-MUSIC, ESPRIT(Estimation of Signal Parameters via Rotational Invariance Techniques) algorithmsthat widely used in literature, so that the performance of these three algorithms hadvABSTRACT (continued)been investigated for many different examples by using error analysis of direction ofarrivals.Key Words : Direction Finding, Subspace Method, MUSIC Method, Root-MUSICMethod, ESPRIT Method, Direction of Arrival, Linear Antenna ArrayScience Code : 609.02.08vi