Nöronal ağlarda bilgi kodlama ve senkronizasyon
Information coding and snychronization in neuronal networks
  1. Tez No: 199805
  2. Yazar: MUHAMMET ALİ ÖZSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MAHMUT ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: nöron dinamikleri, nöron a ı, senkronizasyon, kodlama, neuron dynamics, neural network, synchronization, coding
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZETYüksek Mühendislik TeziNÖRONAL A LARDA B LG KODLAMA VE SENKRON ZASYONMuhammet Ali ÖZSOYZonguldak Karaelmas ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüElektrik-Elektronik Mühendisli i Anabilim DalıTez Danı manı: Doç. Dr. Mahmut ÖZEROcak 2007, 64 sayfaNöronların elektriksel aktivitelerinin en önemlisi olan aksiyon potansiyeli olu turabilmeyetenekleri, kendi aralarındaki ileti imin de temelini olu turmaktadır. Aksiyon potansiyeliolu umunu etkileyen birçok iç ve dı etken bulunmaktadır. Bu etkenler aksiyon potansiyeliningenli ini, periyodunu ve olu um sıklı ını etkileyebilece i gibi hiç olu mamasına da nedenolabilmektedir. Nöronların meydana getirdi i aksiyon potansiyelleri onunla temas halindekitüm nöronların aksiyon potansiyeli olu turmasına etki etmektedir. Bu durum senkronizasyonolarak adlandırılmaktadır.Nöronların ileti imde olu an aksiyon potansiyellerinin sayısı ve düzenlili i önemli roloynamaktadır. Nöronun uyartım cevabını ifade eden ilk aksiyon potansiyeli ise iletilenbilginin en önemli kısmını ta ımaktadır. Aksiyon potansiyellerin olu umuÖZET (devam ediyor)ve nöronlar arasındaki iletimi, bir bilgi iletim ortamı ve kanalı olu turmaktadır. Meydanagelen aksiyon potansiyellerinin ta ıdı ı bilginin miktarı, nöronların kodlama kapasitesini veiletim kanalının kodlama verimini ifade etmektedir.Bu çalı mada nöronların aksiyon potansiyeli olu umlarına etki eden faktörler vepopülasyonun cevap süreleri incelenecektir. Ayrıca nöron popülasyonlarının senkronizedavranı ları ve nöronların bilgi kodlama yetenekleri ara tırılacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc. ThesisINFORMATION ENCODING AND SYNCHRONIZATION IN NEURONALNETWORKSMuhammet Ali ÖZSOYZonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Nature And Applied SciencesDepartment of Electrical And Electronics EngineeringThesis Advisor: Assoc. Prof. Mahmut OZERJanuary 2007, 64 pagesCapability of generating action potentials, which is the most important electrical activity ofthe neuron, is the basis of inter-neuronal information transmission. There are lots of internaland external matters affecting the generation of action potentials. These matters affect theamplitude, period and also the interval of the spikes. Sometimes they can even block thegeneration of spikes. One neurons spike may affect the spike generation capability of theneighboring neurons. This is called synchronization.Regularity of spikes and their count play an important role in the communication of neurons.The first spike of a neuron in response to a stimulus carries the most important part of theinformation conveyed. Generation of spikes and the mediumABSTRACT (continued)they were carried forms a communication channel. The amount of information that is carriedby spikes determines the efficiency and the coding capacity of the communication channel.In this thesis, matters that affect the spike generation capability of neurons and response timeof populations will be studied. Synchronized activities and coding capabilities of neurons willalso be investigated.