Afyonkarahisar bölgesi volkanik kayaçların sıcak karışım asfalt kaplamalarında agrega olarak kullanılabilirliğinin araştırılması
Investigation the using of Afyonkarahisar volcanic rocks in hot mix asphalt pavements as aggregate
- Tez No: 199832
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜSEYİN AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Engineering Sciences, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Agrega, Volkanik Kayaç, Sıcak KarıÄ¢ım Asfalt, Aggregate, Igneous Rocks, Hot Mix Asphalt
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZETYÜKSEK LÄ SANSAFYONKARAHÄ SAR BÖLGESÄ VOLKANÄ K KAYAÇLARIN SICAK KARIÄ¡IMASFALT KAPLAMALARINDA AGREGA OLARAK KULLANILABÄ LÄ RLÄ ĞÄ NÄ NARAÄ¡TIRILMASISedat ÇETÄ NAfyon Kocatepe ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüYapı Eğitimi Ana Bilim DalıDanışman: Doç. Dr. Hüseyin AKBULUTÜlkemizde her yıl yol yapımında 100 milyon ton civarında agrega kullanılmakta olup,yol üstyapı tabakalarının teÄ¢kilinde temel yapıtaÄ¢ı niteliğindeki bu agregaların kalitesi,yolun mekanik dayanımı, hizmet ömrü, trafik güvenliği ve çevresel açıdan hayati birönem taÄ¢ımaktadır.Bu çalıÄ¢mada volkanik kökenli agrega kaynaklarının tespit edilmesi ve sıcak karıÄ¢ımasfalt kaplamalarının aÄ¢ınma tabakasında kullanılabilirliğinin araÄ¢tırılması için bir önçalıÄ¢ma olarak gerçekleÄ¢tirilmiÄ¢tir. ÇalıÄ¢mada Afyonkarahisar Bölgesi Ä scehisar Ä lçesiSeydiler Kasabası Tekerek ve Kepez Bölgesinden alınan kaya örnekleri agregalaradönüÄ¢türülmüÄ¢ ve 3 farklı fraksiyon olarak (0-6 mm, 6-16 mm, 16-25 mm) elenmiÄ¢ veiri taneli fraksiyonlar yıkanmıÄ¢tır. Agrega örnekleri üzerinde Gradasyon Analizi, ÖzgülAğırlık, Birim Ağırlık, Su Emme, Los Angeles AÄ¢ınma, Agrega Darbelenme Deneyi,Çamurlu Madde Miktarı Tayin Deneyi, Yassılık indeksi ve MgSO4 Dayanıklılıkdeneyleri gerçekleÄ¢tirilmiÄ¢tir. Sıcak KarıÄ¢ım Deneyleri olarak Marshall Stabilite-Akma,Marshall Mekanik Batırma, Tekerlek Ä zinde Deformasyon deneyleri yapılmıÄ¢tır. Eldeedilen sonuçlar halihazırda kullanılan kontrol numuneleriyle (K1, K2) karÄ¢ılaÄ¢tırılmıÄ¢tır.ÇalıÄ¢ma sonucuna göre volkanik agrega numunelerinden VT numunesinin asfaltkaplamaların aÄ¢ınma tabakalarında kullanılabileceği, fakat VK numunesininkullanılamayacağı sonuçlarına varılmıÄ¢tır.2007, 70
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM. Sc. Thesisİnvestigation the Using of Afyonkarahisar Volcanic Rocks in Hot Mix AsphaltPavements as AggregateSedat ÇETİNAfyon Kocatepe UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesEducation of ConctractionSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Hüseyin AKBULUTPer year nearly 100 million tons of aggregates are used in road construction in Turkey.The quality of aggregates as a main material of the construction of road pavementslayers, is very important from the point of view of mechanical resistance, long servicelife, traffic safety and environmental impacts.The long-term performance of HMApaveemnts is strongly dependent on the characteristics of the aggregate in the mixture.This study was performed as pre investigation to determination of volcanic originatedaggregate sources and investigation of using in hot mix asphalt pavements wearingcourses. Rock samples which were take in Afyonkarahisar City-İscehisar District-Seydiler Small town-Tekerek and Kepez Area, transform to aggregates and sieved as 3different fraction (0-6 mm, 6-16 mm- 16-25 mm) and coarse fractions were washed.Aggregates samples performed to Los Angeles Abrasion, Impact Value,waterabsorbing, specific gravity tests were performed. After the aggregates tests, sampleswere performed to the Marshall Stability-Flow tests. And test results were compared tocontrol samples that were produced from limestone aggregates. According to the testresults, pavement properties were improved with using volcanic aggregates in hot mixasphalt.2007, 70