Location based multicast routing algorithms for wireless sensor networks
Kablosuz algılayıcı ağlar için konum bazlı çoklu gönderim yol bulma algoritmaları
  1. Tez No: 199893
  2. Yazar: HAKKI BAĞCI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İBRAHİM KÖRPEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Wireless Sensor Networks, Location Based Multicasting, GeographicRouting.iii
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
üOZETğ ˙şË™KABLOSUZ ALGILAYICI AGLAR ICIN KONUM BAZLIü ˙ ˙COKLU GONDERIM YOL BULMA ALGORITMALARIşğHakkı BAGCIBilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisansu g u˙Tez Yüneticisi: Yrd. Doş. Dr. Ibrahim Kürpeoğluo c o gAğustos, 2007gKablosuz algılayıcı ağlarda bir mesajı birden fazla hedef algılayıcı dügumeg uğügündermek işin şoklu günderim yol bulma protokollerine ihtiyaş vardır. Algılayıcıo cc o cağlarında coğu zaman algılayıcı dügumlere birbirinden farklı belirleyiciler tahsisg şg uğüetmek etkili bir yol olmadığından, konum bilgisini ayırt edici ozellik olarak kul-g ülanmak ve mesajları hedef konumlara gündermek daha iyi bir yaklaşım olarako sgürünüyor. Bu tezde kablosuz algılayıcı ağlar işin algılayıcı dügumlerin konum bil-ou u g c uğügisini kullanarak calışan, iki yeni dağıtık coklu günderim algoritması oneriyoruz.şs g ş o ü˙ algoritma coklu günderim ağacındaki toplam dal sayısını ve buna bağlı olarakIlk ş o g gtoplam günderme sayısını azaltmak işin hedef dügumleri aşısal konumlarına güreo c uğü c o˙gruplayarak, her gruba bir mesaj günderir. Ikinci algoritma ise kaynak dügumdeo uğüühedef düğumlerin konum bilgisini kullanarak Oklit minimum kaplama ağacıug ü ghesaplar. Coklu günderim mesajları, oluşturulan bu ağaca güre hedef dügumlereş o s g o uğügünderilir. Bu yaklaşım toplam günderim sayısını azaltmayı amaşladığındano s o c gmesajları hedef dügumlere gündermek işin kullanılan toplam enerji miktarınınuğü o cdüşurülmesini sağlar. Bu iki algoritmayı birbiriyle ve başka bir konum bazlı cokluus ü u g s şgünderim protokolü olan PBM ile iletim başarısı, toplam günderim sayısı, uştano u s o cuca gecikme süresi ve günderilen toplam data miktarı aşısından karşılaştırdık.u o c ssSonuşlar güsterdi ki, onerdiğimiz algoritmalar daha olşeklenebilir ve enerji kul-c o ü g üclanımı bakımından daha etkindir. Bu sebeple kablosuz algılayıcı ağlarda coklug şgünderimde kullanılmak işin iyi birer adaydırlar.o cAnahtar süzcükler : Kablosuz Algılayıcı Ağlar, Konum Bazlı Coklu Günderim,ou g ş oCoğrafi Yol Bulma.giv
Özet (Çeviri)
ABSTRACTLOCATION BASED MULTICAST ROUTINGALGORITHMS FOR WIRELESS SENSOR NETWORKSğHakkı BAGCIM.S. in Computer Engineering˙Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ibrahim Kürpeoğluo gAugust, 2007Multicast routing protocols in wireless sensor networks are required for sendingthe same message to multiple different destination nodes. Since most of thetime it is not convenient to identify the sensors in a network by a unique id,using the location information to identify the nodes and sending messages to thetarget locations seems to be a better approach. In this thesis we propose twodifferent distributed algorithms for multicast routing in wireless sensor networkswhich make use of location information of sensor nodes. Our first algorithmgroups the destination nodes according to their angular positions and sends amessage toward each group in order to reduce the number of total branchesin multicast tree which also reduces the number of messages transmitted. Oursecond algorithm calculates an Euclidean minimum spanning tree at the sourcenode by using the positions of the target nodes. According to the calculatedMST, multicast message is forwarded to destination nodes. This helps reducingthe total energy consumed for delivering the message to all target nodes since ittries to minimize the number of transmissions. We compare these two algorithmswith each other and also against another location based multicast routing protocolcalled PBM according to success ratio in delivery, number of total transmissions,traffic overhead and average end to end delay metrics. The results show thatalgorithms we propose are more scalable and energy efficient, so they are goodcandidates to be used for multicasting in wireless sensor networks.