Farklı kullanım altındaki toprakların morfolojık, fiziksel ve kimyasal özelliklerindeki değişimin belirlenmesi
Changes in morphologic,physical and chemical soil properties under the different agricultural managements
- Tez No: 199922
- Danışmanlar: PROF.DR. ALPER DURAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Arazi kullanım türleri, toprak değişkenliği, buğday, kavak, şekerpancarı, profil, Land use types, soil characteristics, wheat, poplar, sugar beet, soil profile
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Topraklar ancak uygun şekilde kullanıldıklarında verimliliklerini sürdürebilirler. Buçalışma Tokat-Erbaa karayolu üzerinde Kelkit çayının oluşturduğu Gürçeşme Kasabasına aitbir tarım arazisinde, kuru tarım (buğday), yoğun tarım (pancar) ve kavak dikili olan yerdeyapılmıştır. Bu alandaki farklı kullanım altındaki toprakların fiziksel ve kimyasal özellikleriüzerine olan etkilerini araştırmak ve farklı kullanımlardan kaynaklanan olumsuzluklarıbelirlemektir. Bu amaçla kavak, buğday ve şeker pancarı yetiştiriciliği yapılan bir bölgeseçilmiş, her bir kullanım türünde birer profil açılmıştır. Ayrıca profil çukurlarına eşitmesafede profilleri temsil edecek şekilde 10 noktadan ve iki derinlikten toprak örneklerialınmıştır. Profilden ve profil çevresinden alınana bozulmuş toprak örneklerinde fiziksel vekimyasal toprak özellikleri belirlenmiştir. Yüzey (0-30 cm) ve derin toprakta (30-60 cm)kavak yetiştiriciliği yapılan alanda hidrolik iletkenlik, buğday ve şeker pancarı yetiştiriciliğiyapılan alanda K en yüksek değişkenlik gösteren özelliktir. ANOVA test sonuçlarına göreyüzey toprakta kil, silt, kireç, hidrolik iletkenlik, değişebilir Na ve K istatistiki olarakkullanım türlerinde farklı iken ikinci derinlikte 30-60 cm de kil, kireç, pH, hidrolik iletkenlik,KDK, değişebilir Na, K ve Ca+Mg farklıdır. Bu çalışmanın sonuçlarından anlaşılacağı üzeretopraklarımızı uzun yıllar verimli kullanabilmemiz için zamanında toprak analizi, uygun ekimve gübreleme yapılması gereklidir.
Özet (Çeviri)
Soils sustain their fertility if only used properly based on their capacities. This studywas conducted to compare some of the physical and chemical characteristics of soils differedunder three crops and three physiographic units. Fields studied were located between Tokatand Erbaa road and within the fields of Gurcesme town of Niksar. Wheat (under dryconditions), sugar beet (under intensive management practices and irrigation) and poplar(under irrigation) were the crops selected. One profile in each field was dug and soil horizonswere described in site. In order to better represent each field, ten surface (0-30 cm) andsubsurface (30-60 cm) soil samples were collected around soil profiles described, andphysical and chemical characteristic were also determined for these samples. Hydraulicconductivity of the soil samples for both surface and subsoil in the field used for poplarcultivation was the greatest as compared to the other fields. Potassium concentration of thefields used for sugar beet and wheat productions were also higher as compared to the fieldused for poplar. Based on the results of ANOVA conducted, clay, silt, calcium carbonate,hydraulic conductivity, cation exchange capacity, and exchangeable Na and K contents ofsurface soils were significantly different among different fields, however, clay, calciumcarbonate, pH, hydraulic conductivity, cation exchange capacity, and exchangeable Na, K andCa+Mg contents of subsurface soils were significantly different for fields used differentcrops. The results clearly indicated that, soil samples from agricultural fields have regularly tobe analyzed and necessary precautions need to be taken to prevent declining the soil fertility.Fertilization and other management practices should be applied based on regular soil analyses.