Oltu Narman senklinalinde benzer fizyografya fakat farklı kullanım koşulları altında oluşmuş toprakların bazı morfolojik, fiziksel ve kimyasal özellikleri ve sınıflaması
Some morphologic, physical and chemical characteristics and clasification of soils formed (forest-grass-meadow-cultivation) under the similar topography but different land used in the twilight band Oltu-Narman
- Tez No: 178027
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLAĞA ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Toprak, toprak olusumu, toprak sınıflaması, Soil, soil genesis, soil classification
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Aynı iklim ve fizyografik kosullarda, dört farklı kullanım (orman, çayır, mera ve islemeli tarım) kosulları altında olusan toprakların bazı morfolojik fiziksel ve kimyasal özelliklerinin sınıflamasını amaçlayan bu çalısmada; orman örtüsü (sarıçam ve titrek orman kavagı) altında, volkanik kökenli kolüflüviyal materyalden olusmus toprak, bölgenin nem düzeni Ustik düzene uydugundan ve bir Mollik epipedon ve bir Arcilik horizon olusumu gösterdiginden, Mollisollar sırasına, Ustollar alt sırasına Argiustollar büyük grubuna sokulmustur. Çayır bitki örtüsü altında, volkanik kökenli kolüviyal materyalden olusmus toprak, bölge Ustik nem düzenine sahip oldugundan ve toprak Ochric Epipedon dısında her hangi bir pedojenik olusum göstermediginden, Entisoller sırasına, Orthentler alt sırasına ve Ustorthentler büyük grubuna sokulmustur. Mera ve toprak islemeli tarımda kullanılan, volkanik kökenli kolüviyal materyalden olusmus topraklarda yukarda belirtilen nedenlerle Entisoller sırasına, Orthentler alt sırasına ve Ustorthentler büyük grubuna sokulmustur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to compare some morfological, phisical and chemical properties and classification of soils formed under the similar topography and climate but different land use(forest, grass, meadow and cultivation). Forest soils, composed from volcanic material, because of the climatic features of the region acceptable of ?Ustic? damp arrangement and featured both ?Mollic Epipedon? and ?Argillik Horizon?, put into order of the Mollisols, suborder of the Ustolls and great group of the Argiustolls. Under the covering of grass, composed from volcanic material, because of the climatic features of the region acceptable of ?ustic? damp arrangement and featured both ?Ochric Epipedeon? and no sign any pedogenic formation, put into order of the Entisols, suborder of the Orthents and great group of the Ustortants. Under the covering of meadow and field, composed from volcanic material, because of the climatic features of the region acceptable of ?Ustic? damp arrangement and featured both ?Ochric Epipedeon? and no sign any pedogenic formation, put into order of the Entisols, suborder of the Orthents and great groups of the Ustortants.