Zile Ovası tarla arazilerinde kapitalizasyon oranının tesbiti üzerine bir araştırma
A Research on the capitalization rate in the field land of the plain Zile
- Tez No: 199921
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. METİN AKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kıymet takdiri, arazi rantı, arazi satış değeri, kapitalizasyonoranı
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada, Tokat ili Zile ilçesi ova arazilerinde bulunan tarım işletmelerinin,arazilerinin işletilme durumlarına (mülk işletmeciliği) ve arazilerin sulanmadurumlarına göre (sulu ve kuru) kullanılabilir kapitalizasyon oranları tespit edilmiştir.Ayrıca araştırma yöresi için ortalama kullanılabilir kapitalizasyon oranı dahesaplanmıştır. Araştırmada kullanılan veriler, araştırma yöresinde bulunan 87 tarımişletmesinden anket yöntemi ile toplanmıştır. Toplanan veriler 2004-2005 üretimdönemini içermektedir. ncelenen işletmelerin %98,79'u mülk işletmeciliği ve %1,21'iortakçılık şeklinde işletilmektedir. Tarla arazilerinin % 96,46'si ekili arazi, %3,54' üise nadasa bırakılan arazi olarak tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre,kullanılabilir kapitalizasyon oranı; mülk işletmeciliği yapılan sulu tarla arazilerinde%5,17, kuru tarla arazilerinde %3,06'dir. Araştırma bölgesinde ortalamakapitalizasyon oranı ise %4,13 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, capitalization rates based on owner operated fields and irrigation, irrigated anddry land was determined in Zile region of Tokat province. Besides avarage capitalization ratesfor survey area was found. The data used in the study were obtained from 87 farms bysurveying. The data were collected through a survey for the year 2004-2005. 8,79 percent ofthe farms in the survey were owner operated and 1,21 percent were fointly operated. 96,46percent of the field land were cultivated and 3,54 percent were follow land. Usablecapitalization rate of owner operated and irrigated field land were 5,17 percent and 3,06percent in dry field land in the study region. The averege capitalization rates of the studyregion were 4,13 percent.Key Words : Apprasial, land rant, land selling value, capitaization rate