Farklı gübre uygulamalarının tulameen ahududu (Rubus ideaus l.) çeşidinde bitki ve meyve özellikleri üzerine etkisi.
Effects of different fertilizer treatments on berry and plant characteristics of 'tulameen' red raspberry (Rubus ideaus l.)
  1. Tez No: 199931
  2. Yazar: ASLI YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. RESUL GERÇEKÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tokat, Ahududu, Tulameen, Azot Uygulamaları, Bıldırcın Gübresi, Çiftlik Gübresi
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
2005-2006 yıllarında, Tokat koşullarında Tulameen kırmızı ahududu çeşidindeyürütülen bu araştırmada, farklı doz ve zamanda uygulanan Azot, çiftlik gübresi ve bıldırcıngübresinin bitki ve meyve özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Fenolojik özelliklerekolojinin etkisinde kalırken, oluşan yazlık sürgün sayıları (primocane), sürgün çapı ve boyuyıllara göre önemli bulunmuştur. Sürgün başına verim hem yıl, hem de uygulamalardanetkilenmiştir. kinci yıl daha fazla verim alınırken ( 96,95 g ), yıl içinde de en fazla verime N(112 kg/ha N, tek doz uygulaması, 89,83 g) ve diğer gübrelerin en fazla dozlarındarastlanmıştır (4 ton/da koyun gübresi uygulaması hariç). Meyve ağırlığı ikinci yıl daha iriolurken (2,84 g), en iri meyveler her iki yılda da N-2 (112 kg/ha N tek doz uygulaması), Ç-1(3 ton/da çiftlik gübresi) ve B-2 ( 4 ton/da bıldırcın gübresi) uygulamalarından eldeedilmiştir. Meyve suyunda çözünebilir toplam kuru madde ile asitlik, yıl ve uygulamalardanetkilenmezken; meyvenin toplam kuru madde miktarı (%28,09), ham protein miktarı (%5,76),meyvenin N içeriği (%1,01) ile K içeriği de (%1,80) yıllara göre önemli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to evaluate the effect of nitrogen rate and application time, andeffect of sheep and quail manure application on the berry composition and cane characteristicsof `Tulameen? red raspberry. N rates of 56 and 112 kg.ha-1 were applied as calciumammonium nitrate. The 112 kg.ha-1 rate was applied as single application and splitapplication. Sheep manure at 30 and 40 kg.ha-1 was applied in single applications. Ecologicalconditions affected on phenological characteristics of plants. Yield increased significantlybetween year to year and among treatments. The highest yield was found in second year andfull/spring(112 kg.ha-1) N rates respectively, as 96.95 g and 89.93 g. Increasing N ratesincreased the berry weight . The highest yield was found in second year as 2.84 g. Nitrogenhad no effect no other characteristics (total soluble solid, total acidity and pH) however, totaldry weight, crude protein, N and K in fruit content were affected due to years.Key words : Rubus ideaus L., Tokat, Tulameen , Raspberry, N fertilizer, sheepmanure and quail manure