Bulanık mantık ile zarsız tavlanın bilgisayar simülasyonu
Computer simulation of no-chance backgammon with fuzzy logic
- Tez No: 199939
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NAİM ÇAĞMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Matematik, Computer Engineering and Computer Science and Control, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Bulanık mantık, bulanık çıkarımlı sistemler, oyun teorisi, zarsız tavla, Fuzzy logic, fuzzy reasoning, game theory, no-chance backgammon
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada oyun teorisi ve bulanık mantığın beraber kullanıldığı bir uygulamaanlatılmıştır. Uygulamada, yeni bir oyun olan zarsız tavla model alınmıştır. Klasik tavla,zarlardan elde edilen rasgele sayı çifti ile oynanırken zarsız tavla karşılıklı oyuncularınzardaki sayıları bir sayı şeridinden seçmesiyle oynanır. Sadece zarlarla ilgili birkaç kuralfarklılığının haricinde diğer tüm kuralları ile klasik tavlayı hatırlatan oyunda hamleseçiminde gözlenen stratejik farklılıklar şaşırtıcıdır. Bu şekliyle şans içerikli oyunlargrubundan çıkıp yetkin bilgi oyunu kategorisindeki satrançla aynı gruba dahil olmuştur.Oyunun analizleri yapılmış, oyun teorisi yardımıyla matematik model oluşturulmuş vesimülasyonu öyle hazırlanmıştır. Değer fonksiyonu katsayılarının değişken olma ihtiyacısaptanmış ve bunun için bulanık mantık kullanılmıştır. Bulanık mantık sayesinde sözlüifadelerle oyun tasvir edilmiş ve bu ifadeler ile bulanık kural tabanlı sistemoluşturulmuştur. Çalışmanın en sonunda simülasyon değerlendirmesi yapılmış ve ayrıcakuralların oluşturulmasına ilişkin öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this work, we investigated an application which the game theory and fuzzy logic areused together. In the application, it is used no-chance gammon which is a new game.Although classic gammon plays with random number pair which getting by dices, no-chance gammon plays with selected number pair by two rival players from a number band.In the game which has no different property without a few rules about dices, gamestrategies are surprisingly different. So this new game is not in the chance inclusive gamesclass anymore. It is in the perfect information games class like the chess. To define thegame, it is analyzed and prepared mathematical model then it is made computersimulation. It is fixed that evaluation function?s coefficients must be variable and for thisreason it is used fuzzy logic. The game is defined by fuzzy linguistic statements and then itis formed the fuzzy rule based system. The end of the work, the simulation is evaluated andsome suggestions presented about preparing fuzzy rules.