Bazı liken ve karayosunlarında atomik absorpsiyon spekrometresi ile eser element tayini
Tayinidetermination of trace element with aas in some lichen and moss samples
  1. Tez No: 199940
  2. Yazar: FATMA ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DURALİ MENDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Karayosunu, Likenler, Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi, Eser Elementler, Mosses, Lichens, Atomic Absorption Spectrometry, Trace Elements
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmada 2005 yılında Tokat-Sivas karayolundan 5-25 m uzaklıktan karayosunu ve liken örnekleri toplandı. Kontrol grubu için, aynı örnekler kirlenmemiş bölgelerden (yoldan 1000?3000 m uzaklıktan) de toplandı. Bu örnekler mikrodalga da çözüldü. Eser element (Fe, Mn, Zn, Pb, Ni, Cr, Cu, Cd) konsantrasyonları atomik absorpsiyon spektrofotometresi ile ölçüldü. Karayosunu örneklerindeki en fazla Fe, Mn, Zn, Pb, Ni, Cr, Cu ve Cd konsantrasyonları sırasıyla 468,1 , 270,5 , 67,6 , 53,3 , 79,3 , 29,6 , 33,9 ve 5,7 ?g/g olarak, liken örneklerinde ise 455,5 , 170,5 , 77,6 , 6,5 , 10,1 , 3,8 , 25,6 ve 1,5 ?g/g olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
iiIn this study, moss and lichen samples collected from near the Tokat- Sivas motorway (5 - 25m) and control samples were collected from uncontaminated locations (1000-3000 m) in2005. These samples were digested with a microwave digestion system. Fe, Mn, Zn, Pb, Ni,Cr, Cu and Cd were determined with AAS. The maximum concentrations of trace metals (Fe,Mn, Zn, Pb, Ni, Cr, Cu and Cd) in moss samples were found to be 468,1 , 270,5 , 67,6 , 53,3 ,29,6 , 33,9 ve 5,7 µg/g respectively. The concentrations of Fe, Mn, Zn, Pb, Ni, Cr, Cu and Cdin lichen species were found to be 455,5 , 170,5 , 77,6 , 6,5 , 10,1 , 3,8 , 25,6 and 1,5 µg/grespectively.