Simulasyon masasında elmalara uygulanan titreşimlerin soğuk depolama süresince kalite üzerine etkileri
Effects of vibrations generated by a simulation table on the quality of apples during cold storage
- Tez No: 199938
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CEMAL KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: elma, titre im, simulasyon masası, so uk depolama, raf ömrü, apples, vibration, simulation table, cold storage, shelf life
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalı mada Amasya ve Granny Smith elmasının simulasyon masasındatitre tirilmesinin so uk depolama ve raf ömrü süresince elma kalitelerine olan etkilerinincelenmesi amaçlamı tır. Bu amaç için elmalar hasat edildikten sonra tekli, ikili tahtakasalara ve karton kutulara viyollü ve viyolsüz olarak düzenli bir ekilde yerle tirilmi tir.Daha sonra gerçek yol artlarında 70 km hızla giden kamyondan alınan verilere göretasarlanan simulasyon masasında 10 saat süre ile titre im uygulanmı tır. Titre im sonrasıelmalar (2±1)oC'de %90-95 nemde so uk depoda 3 ay süre ile tutulmu tur. Üç ay boyuncaher ay so uk depodan çıkar çıkmaz ve so uk depodan çıktıktan sonra 7 gün süreyle 20oCde tutulup raf ömürleri süresince kalite parametrelerinde olan de i meler incelenmi tir.Elmalarda sırası ile sertlik, briks, pH, titrasyon asitli i, meyve eti ve kabuk rengindeki L*,a*, b* de erleri, a ırlık kaybı, sakkaroz, glikoz, fruktoz, malik, askorbik, sitrik asitde erlerindeki de i imlere bakılmı tır. statistik de erlendirme çoklu faktöriyel denemedesenine göre duncan testi kullanılarak yapılmı tır. Kasalama tipleri arasında en fazla ikilitahta kasa viyolsüz ve karton kutu viyolsüz kasalamadaki de i imler önemli bulunmu tur.Buna kar ın tekli tahta kasa viyolsüzde ve karton kutu viyollüdeki de i imler daha azönem arz etmi tir. Depolama süresince en fazla 2. aydaki de i imler önemli bulunmu tur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the effects of vibrations caused bysimulation table on the quality parameters of Amasya and Granny Smith apples duringshelf life in cold storage. For this purpose, the apples harvested at maturity were placed insingle- and double-height wooden- and cardboard-boxes with and without violes. Theboxes containing the appless were subjected to vibration for 10 h on a vibration equipmentthat was designed based on the data collected from a truck travelling at 70 km/h on ahighway. The apples were then stored in cold storage (2±1oC, 90-95% relative humidity)for 3 months. The changes in the selected quality parameters of the apples were measuredat the end of each month during 3 months immediataely after their removal from coldstorage and during shelf life stored at 20oC. The quality parameters measured werehardness, brix, pH, titration acidity, L*, a* and b* values of the fruit flesh and skin, loss inweight, changes in saccharose, glucose, fructose, malic acid, ascorbic acid and citric acid.The data collected from the multiple factorial design were statistically evaluated using theDuncan multiple comparison test. The most prominent change in the quality parameterswas observed between the apples stored without violes in the wooden- and cardboard-boxes. In contrast, the changes in the quality parameters of the apples stored without violesin the single-height woden-boxes and with violes in the cardboard-boxes were found to beof less importance. It was found out that the most significant changes in the qualityparameters of the apples took place in the second month of the storage.