Trakya bölgesinde gübre kullanımının ekonomik analizi
An economic analysis of fertilizer usage in Trakya region
  1. Tez No: 199956
  2. Yazar: GÜVEN AKAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÖKHAN UNAKITAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Ziraat, Econometrics, Economics, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak tahlili, tarım kireci, buğday, ayçiçeği, Cobb-Douglas, Soil analysis, agriculture lime, wheat, sunflower, Cobb-Douglas
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
IÖZETYüksek Lisans TeziTRAKYA BÖLGESİNDE GÜBRE KULLANIMININ EKONOMİK ANALİZİGüven AKARTrakya ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüTarım Ekonomisi Anabilim DalıDanışman: Yrd.Doç.Dr.Gökhan UNAKITAN2007, Sayfa:60Jüri: Doç.Dr.Fadul ÖNEMLÄ Yrd.Doç.Dr.M.Ömer AZABAĞAOĞLUYrd.Doç.Dr.Gökhan UNAKITANBitkisel üretim insanlar ve hayvanların beslenmesi için temel bir olaydır. Bu olaybitkilerin inorganik maddeleri organik maddeye çevirmesi sonucu gerçekleşmektedir. Bu çevrimsürecinde, bitkiler için daha iyi olan koşulların hazırlanması durumunda, elde edilen ürününniteliği ve miktarında iyileşmenin olması, insanoğlunun yakından takip ettiği bir durum olmuştur.Gübreler bitkiler için mutlak gerekli olan kimyasal bileşikleri içerirler. Bunun ötesinde tek başınaüründe %50 verim artışı sağlatabildiklerinden, tarımsal üretimde en önemli girdilerdendir.Çalışmanın amacı, Türkiye olarak yılda, 1,1 milyar $ gibi oldukça yüksek dış alım yaptığımızgübre ve gübrelemeyi inceleyerek, Trakya Bölgesinin ağırlıklı üretim desenini teşkil eden buğdayve ayçiçeği tarımında, çiftçilerin gübre kullanımlarını ve gerekçelerini ortaya koymaktır.Analizde kullanmak üzere bölgede 170 üretici ile anket yapılmıştır. Anket sonuçlarının analizinegöre toprak tahlili yaptıran üreticilerin diğerlerine göre buğday için %3,8 daha az azot kullandığı,%1,7 daha fazla fosfor kullandığı ve verimde %12 lik bir artış elde ettiği tespit edilmiştir.Ayçiçeği için ise %14 daha az azot kullandığı, %23,3 daha fazla fosfor kullandığı, %16 daha azpotasyum kullandığı ve verimde %10,5 luk bir artış elde ettikleri tespit edilmiştir. TrakyaBölgesindeki gübre kullanımının ekonomik analizi ortaya koymak üzere Cobb-Douglas üretimfonksiyonundan yararlanılmıştır. Cobb-Douglas üretim fonksiyonu sonuçlarına göre buğday içinölçeğe göre sabit getiri (∑bi=1,0293) tespit edilirken ayçiçeği için ölçeğe göre artan (∑bi=1,1055)getiri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
IISUMMARYMaster of Science ThesisAN ECONOMIC ANALYSIS OF FERTILIZER USAGE IN TRAKYA REGIONGüven AKARTrakya UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesAgricultural EconomicsSupervise: Assoc Prof. Gökhan UNAKITAN2007, 60 pagesJury: Associate Prof. Fadul ÖNEMLİAssoc Prof. M. Ömer AZABAĞAOĞLUAssoc Prof. Gökhan UNAKITANCrop production is a basic activity for human and animal feeding. This activity iscompleted by the plants changing the organic matters to inorganic form. While this changingprocedure, human closely observed, the quality and increased amount of the production when theoptimum environment is prepared for the plants. A fertilizer contains chemical compoundsneeded for the plants. Since they provide 50% production increment alone they are one of themajor inputs of the agriculture. The aim of this study is to work on fertilizers and fertilization,which Turkey spends 1.1 billion dollars for importing, in wheat and sunflower production thegrowers use in the Trakya region. 170 farmers have been used for analysis. According to theresults, the wheat growers who get soil test results use 3.8%less nitrogen, 1.7% more phosphorand 12% yield increments than the growers that don?t get soil test results. The sunflower growersuse 14% less nitrogen, 23.3% more phosphor, 16% less potassium and the crop yield increased10.5% according to the results of the growers that do not get their soils tested. For economicanalysis of fertilizers use in Thrace region Cobb- Douglas production function has been used.According to the Cobb-Douglas production function results for wheat (∑bi=1, 0293) and forsunflower (∑bi=1, 1055) have been found.