Orta segment bir tarım traktöründe biyodizelin motor performansı üzerine etkileri ve biyodizelin Türkiye için önemi
The affects of biodiesel on engine performance of an MID-HP agricultural tractor and the significance of biodiesel for Türkiye
  1. Tez No: 199959
  2. Yazar: ALPER BOLAT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SELÇUK ARIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Ziraat, Energy, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Biodiesel, engine performance characteristics, engine performance.iv
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİORTA SEGMENT BİR TARIM TRAKTÖRÜNDE BİYODİZELİNMOTOR PERFORMANSI ÜZERİNEETKİLERİ VE BİYODİZELİN TÜRKİYE İÇİN ÖNEMİALPER BOLATTrakya ÜniversitesiTekirdağ Ziraat FakültesiTarım Makineleri BölümüTrakya ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüTarım Makineleri Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Selçuk ARIN2007, Sayfa: 56Jüri: Prof. Dr. Selçuk ARINProf. Dr. Bahattin AKDEMİRYrd. Doç. Dr. Erdal KILIÇTarımda enerji kullanımı, her yönüyle tekrar gözden geçirilmesi gereken birkavram olarak tarımsal üretimde yüksek verimliliğin temel koşuludur. Yakıtgirdisindeki maliyet artışları ve ürün fiyatlarında yıllar bazında yaşanmakta olandeğişkenlik, tarımla geçinen kesimin, bilimdeki gelişmelere paralel olarak sunulanseçenek yakıtlardan özellikle biyodizelin daha fazla talep duyulur hale gelmesinihızlandırmakta ve seçenek yakıtlar, gerek üretim gerekse yasal düzenleme çalışmalarıhenüz tam anlamıyla sonuçlandırılamadığı için de bu geçiş süreci sancılı bir biçimdedevam etmektedir. Bu arada, yeni bilimsel çalışmalarla fayda analizleri ve seçenekyakıtların işbaşarısına her türlü etkilerinin araştırılması da sürdürülmektedir.Bu tez çalışmasında, çiftçimizin tarımsal faaliyetlerindeki temel güç kaynağıolan traktörlerinin daha ucuz maliyetle işletilebilmesi ve bunun karşılığı olarak motordaişbaşarısının etkilenme derecelerine ışık tutmak amacıyla karakteristik değerlerininideğişimleri üzerinde durulmuştur. Çalışmanın, motor testi olmaktan çıkarılıp traktörkuyruk mili testi ile traktör üzerinde ele alınması, sonuçların daha gerçekçideğerlendirilmesi açısından önemli görülmüş ve ortaya çıkan sonuçlar, objektif bir bakışaçısıyla yorumlanmıştır.Anahtar Kelimeler : Biyodizel, motor karakteristikleri, motor performansı.ii
Özet (Çeviri)
SUMMARYMaster ThesisTHE AFFECTS OF BIODIESEL ON ENGINE PERFORMANCE OFAN MID-HP AGRICULTURAL TRACTOR ANDTHE SIGNIFICANCE OF BIODIESEL FOR TURKIYEALPER BOLATTrakya UniversityTekirdağ Agricultural FacultyDepartment of Agricultural MachineryTrakya UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesAgricultural Machinery Mainscience SectionSupervisor: Prof. Dr. Selçuk ARIN2007, Page: 56Jury: Prof. Dr. Selçuk ARINProf. Dr. Bahattin AKDEMİRYrd. Doç. Dr. Erdal KILIÇEnergy use in agriculture has great significance which needed to be reviewedfrom the productivity point of view through the agricultural production. Increasingtendency of petrodiesel cost and price fluctuations of yield year to year promote thepress on biodiesel demand that arising from the farmer side in line with the scientificimprovements and transition period for the alternative fuels is still progressing painful,this is not dealing with only biodiesel production also deals with the legislativeregulations which have not been put in an order entirely. However, cost and benefitanalyses are being studied by means of recent scientific researches and the influences ofalternative fuels on engine performance are still being subjected to discuss.This thesis pursuits the cheaper operation possibilities of an agricultural tractorthat is the main power source in agricultural occupation of farmers and how biodieselaffects the tractor engine performance whether leading to some changes that measurediiiby means of power take-off brake test. This study takes the experiments out from beingan ordinary engine test and apply it as Pto test which can be given more reasonableconsequences with the realistic approach, this is because taking into consideration thetests over the selected tractor.