Tekirdağ ili Çorlu ilçesi açık ve yeşil alanların saptanması üzerine bir araştırma
A research carried out to determine the open and green areas of Çorlu in Tekirdağ province
  1. Tez No: 199960
  2. Yazar: ERKAN TOSUN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RÜYA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Ziraat, Şehircilik ve Bölge Planlama, Landscape Architecture, Agriculture, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Açık ve yeşil alan, Çorlu ilçesi, peyzaj, park, Open and green area, Çorlu district, landscape, park
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİTEKİRDAĞ İLİ ÇORLU İLÇESİ AÇIK VE YEŞİL ALANLARINSAPTANMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMAErkan TOSUNTrakya ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüPeyzaj Mimarlığı Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Rüya YILMAZ2007Araştırma alanı olan Çorlu ilçesi, sanayinin etkisi ile çok kısa bir zamanda büyük biryapı kitlesi haline gelmiştir. Bunun sonucu açık ve yeşil alan sistemi yeterli bir gelişimgösterememiştir. Bu tez kapsamında, Tekirdağ iline bağlı Çorlu ilçesinin mevcut yeşilalan sistemi peyzaj mimarlığı ilkeleri açısından irdelenmeye çalışılmıştır. Bu çalışmayapılırken peyzaj değerlendirme yönteminde temel olarak kabul edilen gözlem, analizve değerlendirme yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırmada, Çorlu ilçesi; belediye sınırlarıdikkate alınarak mevcut açık ve yeşil alanlar sekiz kategoride ele alınmıştır. Bunlar:park ve çocuk oyun alanları, resmi kurum alanları, mezarlıklar, eğitim kurum alanları,askeri alanlar, ağaçlandırma sahaları, spor alanları ile refüjlere ait yeşil alanlardır.Mahalle bazında yapılan araştırma sonucunda belediye sınırları içerisinde 45 adet parkve çocuk oyun alanları, 84 adet resmi kurum alanları, 4 adet mezarlık, 64 adet eğitimkurumu alanları, 8 adet askeri alanlar, 1 adet ağaçlandırma sahası, 6 adet spor alanlarıve 5 adet refüj ile 7 adet kavşak tespit edilmiştir. İlçe mahallelerinde kişi başına düşenaçık ve yeşil alan miktarının yetersiz olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc.ThesisA RESEARCH CARRIED OUT TO DETERMINE THE OPEN AND GREENAREAS OF ÇORLU IN TEKIRDAĞ PROVINCEErkan TOSUNThrace UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDeparment of Landscape ArchitectureSupervisor: Ass.Prof. Rüya YILMAZ2007The district chosen forthıs research study, Çorlu, has developed rapidly under theinfluence of industry to become a major settlement. However, the open and green areasystems have not developed sufficiently in parallel with this development. Within thescope of this thesis, the landscape architecture principals of the existing green areasystem in the Çorlu district of the Tekirdağ region were examined. In undertaking thisstudy, the observation, examination and evaluation methods, generally accepted as thefoundation for landscaping evaluation methods, were used. In this resarch, Çorludistrict, considering the municipality borders, was investigated in 8 categories for theexisting open and green areas. These green areas can be classified as children playground, the areas of official institution, cemeteries, the areas of education a institution,military areas, the regions of afforestation, sports areas, streets and refuges. In the resultof the research study that is in Çorlu district, 45 parks and children play ground, 84areas of official institution, 4 cemeteries, 64 areas of education institution, 8 militaryareas, 1 region of afforestation and 6 sprot areas were established in Çorlu municipalityborders. By this research it is understood that the common green areas per head in thedistricts of Çorlu are not adequate.